5
(2)

En japansk domstol mener at landets manglende anerkjennelse av likekjønnede ekteskap er i strid med grunnloven, ifølge lokale medier.

Flere titalls homofile par reiste søksmål i 2019 i et forsøk på å tvinge regjeringen til å anerkjenne likekjønnede ekteskap.

Japans grunnlov slår fast at «ekteskap kun kan inngås sted med gjensidig samtykke fra begge kjønn», og regjeringen mener dette betyr at likekjønnede ekteskap ikke er omfattet av grunnloven eller privatretten.

Mange har dermed ventet på kjennelsen fra domstolen i Sapporo, som anses som en milepæl, skriver Kyodo News ifølge Bloomberg.

Parene fikk imidlertid ikke medhold i kravet på én million yen per person, tilsvarende 77.500 kroner, i oppreisning for å ha blitt nektet de samme rettighetene som heterofile par.

Likevel ble avgjørelsen møtt med glede.

– Jeg klarte ikke å holde tilbake tårene. Retten ga virkelig saken vår en grundig gjennomgang, og jeg synes den kom fram til en virkelig god avgjørelse, sa en av de mannlige saksøkerne til journalister utenfor rettsbygningen.

En rekke lokale myndigheter har begynt å anerkjenne homofile partnerskap i Japan, men landet har tatt få skritt mot like ekteskapsrettigheter sammenlignet med vestlige land. Dermed kan homofile par bli stående uten helt grunnleggende retter, som tillatelse til å besøke partneren på sykehus.

I Asia er det kun Taiwan som tillater homofile ekteskap, men Thailand kan følge etter i løpet av året.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This