5
(4)

Det er stadig vekk debatt om viktige saker som angår mennesker fra marginaliserte grupper. Dessverre så blir de ofte nokså overfladiske eller teoretiske fordi menneskene det gjelder ikke blir inkludert. Dagens tips er til deg som arrangerer debatter.

Når man forbereder en debatt, en samtale eller et temamøte om en sak eller et emne som påvirker mennesker fra bestemte grupper så er det viktig å ikke bare inkludere de det gjelder, men å sette deres opplevelser i sentrum.

Transdebatten består i stor grad om at ciskjønnede mennesker diskuterer hva man syns om transpersoner, uten å inkludere de av oss det gjelder. Samtidig blir transfolk stemplet som aktivister eller sagt på en annen måte «mennesker det ikke er verdt å høre på», selv om det er de som kjenner konsekvensene av marginalisering og trakassering på kroppen.

Du bør invitere en eller flere som temaet angår direkte, ikke bare for å øke den gjennomsnittlige mengden med melanin i huden til deltagerne i panelet, eller for å ha som alibi at man faktisk inviterte en person som kan bli gravid når man diskuterer abortrettigheter, men for å aktivt lytte og lære av personen.

Alt for ofte så får de av oss som har levd erfaring følelsen av å bli inviterte til debatter kun fordi at noen skal kunne krysse av likestilling eller inkludering på listen sin. Verst er det når det sies rett ut at man trengte noen for å fylle kvota.

Hvis det føles slik så har man ikke gjort jobben sin som arrangør. Det er viktig at arrangører bruker nettverket sitt, og går bredt ut for å invitere relevante gjester som løfter debatten. Det å kvotere noen er heller ingen fornærmelse, for det finnes så mange mennesker som både er kvalifiserte gjennom fagkunnskap, levd erfaring, eller begge deler, og som bare trenge det ekstra dyttet for å få vist hva vi kan.

I tillegg så anbefaler vi å takke nei eller å foreslå andre hvis man blir invitert til å sitte i et panel hvor man føler at man tar plassen til noen som har kjent problemstillingen som diskuteres på kroppen.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This