5
(5)

Gravide opplever ofte å få utfordret sine grenser. Ikke bare skal man gjennom mange invaderende, men nødvendige medisinske undersøkelser, men mange sier at de blir utsatt for krenkende oppførsel fra andre i løpet av graviditeten. Dagens tips er å ikke kommentere eller ta på kroppen til noen som er gravid uten samtykke.

Det å være gravid er som oftest en stor glede for både den som er det, eventuelle partnere, familie og venner. Det er naturlig at man ønsker å uttrykke lykkeønskninger og vise interesse ved å stille spørsmål.

Vi vil oppfordre til å ikke stille spørsmål om kropp eller utseende, og i stedet la den gravide fortelle hvis hen ønsker det. Det er mange andre ting å spørre om som ikke handler om kropp, som for eksempel hvordan foreldrene har det generelt, om det er noe man kan hjelpe til med, og mye mer. Det er heller ikke slik at alle gravide vil snakke om ting som har med det å gjøre hele tiden, så du kan fint snakke om det dere bruker å gjøre til vanlig.

Gravide og deres kropper er ikke allemannseie, selv om det nesten kan virke slik ut fra opplevelser vi har hørt om. Noen har opplevd å bli tatt på magen, å få kommentarer om hvor mye eller hvor lite de har lagt på seg, seksualiserende kommentarer av typen «Ja, jeg vet hva dere har gjort…», å få diskutert puppestørrelse, og lignende. Det er en kjensgjerning at kroppen forandrer seg gjennom et svangerskap, og det er helt unødvendig å påpeke det. Det er ikke greit å nevne at noen har lagt på seg, fått større pupper, eller lignende ellers heller, så hvorfor tror mange at det er greit bare fordi man er gravid?

Et svangerskap kan være en fin tid med mye overskudd og glede, en tid med bekymring og helseplager, og mange nivåer imellom. Man kan ikke vite på forhånd akkurat hvordan denne personen har det, og hverken følelser eller kropp er allemannseie. Hvis man er bekymret for hvordan fødselen blir, så er det absolutt ikke til hjelp at vilt fremmede påpeker at «ting aldri vil bli det samme der nede». Noe som slett ikke trenger å være sant eller negativt en gang.

Tenk på det; Ville du tatt noen på testiklene og sagt gratulerer fordi hen hadde gjort noen gravid? Neppe. Så da burde man ikke ta på den som bærer på barnet heller.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This