

I dag vil jeg snakke om sykdom

Even Tyr Bjerkeli
Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn.
Sykdom og seksualitet? Rimelig deprimerende altså. Og apropos depresjon; sykdom er et vidt begrep som kan være fysisk, psykisk, sosialt og emosjonelt – samtidig, eller oppdelt.
Sykdom, uansett form, påvirker oss i større og mindre grad – ofte med funksjonstap på ulike nivåer. I noen tilfeller kan funksjonstapet være invalidiserende; at det negativt påvirker livskvaliteten i så stor grad at man subjektivt, og objektivt, opplever at ens hverdag har mistet noe av sin verdi.
Ofte er funksjonstapet forbigående, eller at man finner nye meningsfulle måter å være seg selv på. I noen tilfeller kan man sågar oppleve sykdommen som en kilde til inspirasjon og styrke.
Seksualitet er ofte et område som får lite fokus i sykdomsbildet. Selv om både sykdom og behandling, i ulik grad, kan påvirke ens seksualitet – og ikke minst sitt samliv og sine relasjoner.
Det å være pasient, eller mottaker av pleie, er ikke en rolle hvor man nødvendigvis føler seg sexy eller tiltrekkende. Og mange pårørende finner seg i en slags pleierolle – og som sykepleier, så vet man at pasienter faktisk ikke er utpreget sexy.
Det viktige her, er at de rollene man får i sykdomsbildet, påvirker hvordan vi ser oss selv og hverandre i en relasjon. Hvordan man i dette, snakker om behov, lyst og energi – som i over- eller underskudd – vil være avgjørende for sexlivet og ikke minst kjærlighetslivet.
Teksten fortsetter under annonsen.
For noen vil det å være i en pleie- og omsorgsrelasjon en mulighet å komme nærmere hverandre, men også for noen, en mulighet å distansere. Sykdommen kan være både et hinder og en mulighet – og i dette er det viktig at man reflekterer over sin livssituasjon på godt og ondt. For sykdom kan også være en sovepute for utfordringer som ikke angår sykdommen; vi kan ikke snakke om problemene fordi hen er syk.
Spørsmålet kan være om man er villig til å sette sitt liv på pause i påvente av helbred eller død.
Poenget er, som alltid, at når det kommer til sex og samliv, så må man snakke om det. Med seg selv og sine relasjoner: Hvilke behov man har, og ikke minst rolleavklaring – er jeg en pulevenn, eller en pleievenn. Det er ikke alltid at disse kan smelte sammen.
Og funksjonstap gjelder også seksuell funksjon. Lyst og/eller evne kan bli påvirket, det være seg ereksjonssvikt, tørr skjede, inkontinens, kondisjon og så videre, og så videre… Eller det handler om hva man psykisk og emosjonelt er i stand til å takle.
Seksuell funksjon påvirkes av både sykdom og behandling – og i noen tilfeller kan man få medisiner som hjelper. I andre tilfeller må man redefinere sin seksualitet – hvordan kan vi oppnå mest mulig gjensidig nytelse innenfor de rammene vi har?
Igjen: Lyst og behov må snakkes om. Mulighetene er mange, potensialet for nytelse er ofte større enn man tror – også når man er frisk og velfungerende. Nytelse bør alltid være en uferdig kokebok.
Fagpersoner innenfor det feltet man møter de, skal kunne gi råd og veiledning om seksualitet. Kan de ikke det, skal de kunne henvise dere til noen som kan. Første steg er uansett å spørre.
Så igjen, inntil det kjedsommelige:
Snakk om sex!