

I dag vil jeg snakke om seksualitetens univers

Even Tyr Bjerkeli
Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn.
Jepp, det er pompøst og kanskje gaper jeg over mer enn jeg kan tygge, men jeg gir det likevel et forsøk. Muligens er temaet i overkant stort for et blogginnlegg, siden universet er nokså stort. La oss kalle det kapittel 1, og se om det blir et kapittel 2.
Først et tankeeksperiment. En reise innover i deg selv, der du erkjenner at du er den du er fordi summen av alle tilfeldigheter i ditt liv har formet deg til akkurat deg. Dine gener, din biologi, dine erfaringer, følelser, tanker og samspill, er en livslang snøballrulling i nettopp Livet. Selv tvillinger som vokser opp i tilsynelatende nøyaktig de samme omstendigheter vil være ørlite ulike hverandre. Jeg møtte tvillingbroren til en kompis, og hadde helt glemt at han hadde en tvillingbror, så der kom kompisen min gående mot meg, men det var noe som ikke stemte. Det var veldig spesielt, og veldig interessant. Men nok om det.
På samme måte som du, din personlighet og karakter, er formet av Livet, så er også din seksualitet formet på samme vis. Det er derfor mange av oss sexologer ikke er særlig begeistret for ordet «normal», fordi «normalen» er det unike og annerledesheten som gjør oss til den vi er. Det individuelle skaper tenningsmønstrene, tiltrekningene, fantasiene og relasjonene som oppstår i vår seksuelle ferd, og det stopper aldri. Det vil si, det kan oppleves som om det stopper opp, når man fanges i rutiner og det kjente nabolaget som er trygt og velprøvet. Og ikke minst når frykten for annerledesheten; utenforskapet, roper til deg «du er ikke som alle andre», og du tolker omgivelsenes signaler dithen at frykten blir bekreftet og får fotfeste.
Esben Esther Pirelli Benestad sier ofte at det er ikke transen som er forstyrret, men at det er omgivelsene blir forstyrret. Dette er riktig i svært mange andre sammenhenger, også utenom kjønn og seksualitet. Det å stå utenfor er skremmende, utrygt og ofte ensomt, og det er ofte bare den lille detaljen som skal til for at du er «utenfor»; en stor nese, religiøse foreldre eller sågar feil merke på skoa – den ene dagen på barneskolen. Plutselig er du utenfor og alene. De fleste av oss har sagt noe om noen, gjort noe i relasjon til noen, som har gitt oss en følelse av tilhørighet og noen en følelse av utenforskap. Ubevisst eller bevisst, de fleste av oss har fått noen til å ikke tilhøre et sted.
Teksten fortsetter under annonsen.
Paradoksalt, så er vi alle annerledes og fullstendig alene i å være oss selv. Men vi forsøker å tilpasse galskapen i oss, slik at den formes til de riktige legoklossene og vi opplever tilhørighet, samvær og gjensidig glede. Det er en iboende trang i de aller fleste av oss, å tilhøre et miljø, en kultur, et samfunn, en familie, en relasjon. Og seksualiteten formes av dette.
Så når tennningsmønsteret ditt ikke samsvarer med din gruppe, så gjør seksualiteten deg til noe annerledes. Noen ganger til og med sykt – det vil si: Omgivelsene stempler det som unormalt og sykt, og disse reaksjonene kan gjøre deg syk. Faktum er at du er akkurat som alle andre, fullstendig ulik alle andre. Og alle andre er akkurat som deg, helt ulik deg.
En liten presisjon her: Selv om all seksualitet er normal, så kan den likevel volde skade. Informert samtykke og likeverd er grunnsteinen i alle seksuelle relasjoner. Faller noe av dette bort, så snakker man om vold og overgrep – ikke sex. Når din seksualitet kompliserer ditt liv og kanskje andres, så er dette noe du må ta tak i og endre på. Du vil kanskje aldri kvitte deg med ditt tenningsmønster, men du kan lære deg nye tenningsmønstre.
Så. Det var den indre reisen i dette eventyret. Den neste reisen handler om å erkjenne de samme forhold hos dine medmennesker; de er til enhver tid summen av sin livsreise på samme måte som deg, og her begynner det.
Du er din verden. Din sannhet og din tilværelse. Du sanser verden rundt deg, lukt, lyd, smak, syn, og det vil alltid være litt annerledes enn de du møter på din vei. Du går ut i verden, og hver enkelt person du møter er et liv. Kjærlighet, glede og nytelse; alt hva du kjenner kjenner også det mennesket foran deg, men ikke på samme vis. Rødfargen dere ser er litt forskjellig – eller veldig forskjellig. Lukten av gress er fantastisk, eller helt grusom. Smaken av kjønn er nydelig eller motbydelig, eller til og med fullstendig likegyldig.
I seksualitetens univers er mulighetene endeløse. Noe er stjernefabrikker og novaeksplosjoner, noe er svarte hull og livsløst. Menneskeheten søker universet etter planeter som Jorden, som kan være hjem for livsformer som oss selv, og det å finne en partner kan noen ganger minne om den samme søkenen. Særlig om man har fått det for seg at den andre planeten må være helt lik. Å finne et solsystem med 9 planeter (Pluto er en planet! Synes jeg!), rundt en gul stjerne, der grunnlaget for liv er basert på akkurat denne avstanden, med en stor måne som stabiliserer klimaet og aksen, beskyttet av gasskjemper og så videre, er virkelig ikke enkelt. Men om planeten er noe kaldere, eller varmere, at det er litt tyngre å puste og å gå, at man kanskje må ha beskyttelse på når man går utendørs, og man kjenner “Ja, dette kan jeg leve med. Dette er faktisk vakkert.”, så øker mulighetene betraktelig.
Se for deg deg selv nå. Der ute i rommet. To boldly go where no one (min endring) has gone before! På jakt etter en stjerne med potensial for nytelse. Kanskje er din stjerne binær, rød, gul, hvit eller kanskje er den en supernova, kanskje er din stjerne mange stjerner.
Er du klar for din reise?