5
(1)

I dag vil jeg snakke om nytelse

av | 29 des 2021 | Blogg, Sex & Even Tyr

Even Tyr Bjerkeli

Even Tyr Bjerkeli

Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn. 

Ta kontakt med Even her.

Vi kan nyte mye. God mat og drikke, ferier og en god bok, for å nevne noe. Når det kommer til sex, så er nytelse noe av et grunnleggende premiss. Om man ikke nyter det, så er det ikke sex, definitivt ikke god sex og i verste fall et overgrep.

Svært mange har sex uten nytelse, i større og mindre grad. Det kan være for å bevare husfreden, for å prestere eller fordi det er slik det er blitt. Det å si til sine partnere at en ikke har lyst, eller at en finner partnerne lite seksuelt tiltrekkende, det er verre enn å stille opp på sex man ikke nyter.

I sexologien bruker vi det som kalles sensualitetsøvelser for å fjerne prestasjonspress, styrke intimiteten, lære å kjenne kroppen og å kommunisere. Dette fordi nytelse forutsettes i stor grad at man vet hva man liker og hvordan man formidler dette.

Hot tip: Som med alt annet innen sex, så blir det mye bedre når man snakker om den.

Solosex, eller runking, som man noe forenklet kan kalle det (men husk at solosex innebærer ikke nødvendigvis runking), er en fantastisk mulighet til å kjenne kroppen sin. Med eller uten hjelpemidler, så er det å utforske kroppen sin på egenhånd den tryggeste måten å lære seg selv å kjenne.

Man kan ta sitt kjønnsorgan og runke seg til orgasme, og si seg ferdig med det. Eller, man kan bruke litt tid på det; behandle seg selv med nysgjerrighet som med en ny date, med kjærlighet som med en velkjent partner og med lyst som med en fantasi. Bruk gjerne ulike rom, kanskje et rom med speil, eller et håndholdt speil.

Hot tip: Et speil som gir deg muligheten til å se hvordan kjønnsorganet ditt ser ut når du er kåt, hvor det kiler litt ekstra når det berøres, gjør deg bedre kjent med din kropp og hvordan den reagerer.

Litt oljer, kremer eller glidekrem, kan øke følsomheten (husk bare at på selve kjønnsorganet bruker man ikke parfyme) når du tar på deg selv. I dusjen kan du bruke vannstrålen til å utforske erogene soner, og stimulering av både klitt og kuk, på samme måte som vibratorer og andre leketøy kan brukes av alle kjønn.

Teksten fortsetter under annonsen.

Erogene soner er ikke bare brystvorter og erektilt vev i skrittet. Svært mange har punkter og områder på kroppene sine, som er ekstra følsomme, det kan være hvor som helst på kroppen – ofte er øret, nakken, føtter og over halebenet slike områder – men ikke nødvendigvis. Det er helt individuelt, og man er ofte ikke klar over de selv.

Hot tip: Bruk tid på solosex. La hendene dine utforske kroppen din mens du lar tankene flyte fritt. Bruk tid og fantasi; nyt.

Har du partner, så er det en investering å leke med hverandre og å holde seg unna både kuk, fitte, brystvorter og anus. Gå på eventyr på hverandres og egne kropper, på oppdagelsesferd i sinnet og utforsk ditt eget erotiske atlas. Fortell hverandre hva som føles godt, om dere vil ha det hardere, mykere, raskere, tregere, våtere, tørrere og så videre. La følelsene og tankene komme fritt, og kjenn etter hva som skjer i kropp og sinn.

Noen ganger, når man utforsker, så kommer man over blindveier og ubehagelige steder. Da er det viktig å stoppe helt opp, snakk om hva som skjedde, hvordan og hvorfor. Det kan lønne seg å stå i dette ubehaget, men ta det bort fra sexen. Målet er å finne nytelse, ikke overvinne ubehag.

Etter hvert vil du, ned og uten partner, øke sin kunnskap om deg selv og din kropp, hva som skal til for å tenne deg og ikke minst hvordan forholde seg til din partner.

Målet er nytelse. Ikke orgasme.

Når du er kåt, så kan du benytte sjansen til å pirre dette, øke opplevelsen av det å være kåt. La fantasiene og tankene dra deg ut på pirringsferd, kjenn hvordan det dunker og ønsket om utløsning blir stadig sterkere. Nyt følelsen av det primale i deg, hvordan kjønnet ditt blir et grådig, vilt og sultent vesen; kjenn og nyt din seksuelle tenning uansett form.

Hot tip: Når du kjenner orgasmen nærme seg, ro det ned, gjør noe annet og vær tålmodig. Da fokuserer du på nytelsen, ikke klimakset.

Det er ofte slik at tenningen stopper opp. Dette skjer de fleste på ulike tidspunkt i livet, og for mange skjer det rett før orgasmen. Mange kommer seg ikke helt opp og frustrasjonen overtar – på samme vis som ved eventuelle ubehag, så er det da riktig å stoppe opp.

Igjen: Målet er nytelse, ikke orgasme. Kjenn etter hva som skjer i kropp og sinn, ta det bort fra sexen og reflekter og snakk om det.

Sex må ikke være penetrering, den er ikke avhengig av ereksjon og heller ikke av orgasme. Sex handler om å nyte seg selv og andre.

Om orgasmen kommer, så forhold deg til den som med veien dit; fokus på nytelsen, kjenn hvordan orgasmen rir kroppen din og hvordan du opplever den.

Orgasmer er ulike for alle kjønn, og alle kjønn har potensiale for forskjellige typer orgasmer; store, små, flere, våte og tørre. Orgasme og ejakulasjon er ikke det samme. Man kan ha orgasme uten å ejakulere, og man kan ejakulere uten orgasme. Man kan få orgasme ved å stimulere brystvortene, eller andre erogene soner, også uten å stimulere kjønnsorganene.

Husk at du har potensiale for nytelse. Det kan være vanskelig for noen; traumer, sykdom og fordommer er ofte sperrer for nytelse. Men sperrer kan man ha uten at det handler om sykdom og traumer, det kan være hverdagen og tidsklemma, eller at man mistrives på et eller flere plan. Noen ganger trenger man hjelp, men helt enkelt handler det om å ta eierskap og ansvar for sin egen seksualitet, om å utforske ditt seksuelle univers og å nyte reisen.

Hot tip: Sex skal nytes.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This