5
(1)

I dag vil jeg snakke om fødsel – en Pappas perspektiv

av | 24 des 2021 | Blogg, Sex & Even Tyr

Even Tyr Bjerkeli

Even Tyr Bjerkeli

Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn. 

Ta kontakt med Even her.

En fødsel er, for veldig mange, det største og mest livsomvendende man kan oppleve.

Som pappa, eller medforelder om du vil – la meg bruke Pappa som et kjønnsløst paraplybegrep her, og en som har vært gjennom hele fem fødsler; en som onkel og fire som far, hvorav to med keisersnitt, så har jeg litt erfaring. Som pur ung, og som godt voksen.

Opplevelsen; å følge den fødende gjennom den gryende starten på enden av den eviglange graviditeten, til den svært hektiske fødselen, så den første gråten til det nye barnet og til slutt å kunne holde dette ferske mennesket i armene sine – som er bare litt større enn en halvannen liter brus. Den opplevelsen er like stor og fantastisk hver eneste gang. En god venn av meg, da mitt første barn kom til verden, trakk litt på skuldrene over min iver. Men da han selv ble far, tikket det inn en melding: «Alle klisjeene stemte!».

Han var blitt Pappa!

Erfaringene har jo vært mange. Som mann, mer riktig var jeg vel en gutt egentlig første gangen, så kjente jeg mye på utenforskap i denne prosessen det er fra de to strekene til jeg nokså uforberedt skulle være en ansvarlig voksen – en forelder!

Jeg skulle støtte mor i alle hormonkarusellene og jeg måtte forstå at det var ikke jeg som var i fokus. Det jeg kjente på var frykt. Frykt for at noe var galt når mor sa «i dag har han sparket lite», frykt for å ikke være nok støtte, og ikke visste jeg hvordan jeg skulle støtte.

For det å bli far var ikke så viktig som det å bli mor.

Teksten fortsetter under annonsen.

Bare se i populærkulturen, så reduseres veldig ofte den vordende far til en slags uvitende klovn, som gjerne besvimer i utide. Uvitende fordi det snakkes ikke om fars hormonkarusell, eller emosjonelle berg og dalbane; den vitses om.

Man er i en foreldrerelasjon gjerne flere, som oftest to, som venter dette barnet. Foreldrene har sine roller, oppgaver og ressurser, som er til barnets beste, og der er usikkerhet, frykt, uvitenhet og forestillinger, som fort kan bli en kilde til ubehag og konflikt. Dette er det viktig å vite, snakke om og forholde seg til – ikke vitses bort.

I min siste fødsel var vi så privilegerte, at jordmor var en venn, og etter fødselen fikk jeg en støttende klem. Denne klemmen føltes så sterkt, for tidligere har klemmene vært min støtte til mor. At jeg faktisk trengte en slik klem selv, fikk meg til å skrive dette. Takk, min kjære jordmor, for at du så meg og mine behov.

Mange Pappaer lamslås under fødselen. De er i en situasjon der de ser en de er glad i, gå gjennom de utroligste smerter. De er i en situasjon der de ikke kan fikse, der de ikke har en skrutrekker som kan reparere, føler de. Men, det har de, men man(n) må lære å bruke den.

Vår jordmor benevnte den som en emosjonell skrutrekker. Din tilstedeværelse, din nærhet og din kjærlighet er dine verktøy, og kommunikasjon er multiverktøyet i denne verktøykassa.

Dere som foreldre skal oppleve dette sammen, og dere må lære dere hverandres språk (eller multiverktøy) å kjenne. Utfordringen er ofte at mange Pappaer ikke engang vet hva de skal spørre om, og mange tenker at de ikke har lov til å si hva de har behov for.

For min del var et behov, av flere, å få korte konkrete beskjeder om hva jeg skulle gjøre og hva jeg ikke skulle gjøre. At vi gjennom vårt samliv har jobbet mye med dette hjalp stort. Det å ikke holde inne mine følelser når jeg har følt meg avvist, lite tiltrekkende, sint, irritert, glad, kåt og så videre, og ikke minst bli forklart hennes følelser på en måte som jeg forstår, gjorde at når hun freste «ikke rør meg!» (under riene), så visste jeg at det verken handlet om meg eller at jeg var utilstrekkelig. Det handlet om hennes behov, og jeg kunne spørre mellom riene «hva trenger du nå?».

Når jordmor vet dine behov og om dine ressurser, så kan hun bedre veilede deg. Derfor er det viktig at også du, vordende medforelder, er med i fødebrevet.

Men mest viktig er det å formidle til din partner gravid eller ikke, hva du føler. Du må derfor gjøre noen refleksjoner. Er du av typen som har vanskeligheter med å kjenne på og snakke om hva du føler, så er det en kjempegod idé å øve. Ikke bare med partner, men med venner, familie og andre.

Det å forstå andres behov og følelser er den andre siden. Man kan være dritgod på å formidle sitt eget, men det gjør en ikke automatisk like god på å lytte. Den kjempegode idéen om å øve på formidling, gjelder også på det å lytte, for det hjelper ingen med emosjonell overkjøring.

Ved å øve på begge deler, sammen og hver for seg, utvikler man sitt felles språk og når fødselen er i gang, og det piper og ropes, det er blod og bæsj, og tidvis føles det fullstendig kaotisk, så hjelper det stort om man forstår hverandre.

Det er kanskje derfor det i hine tider, og i enkelte kulturer, ikke er forventet – sågar var forbudt – med menns deltakelse på fødselsdagen? – de kan rett og slett ikke brukes, og er bare i veien …

Så. Skal du bli Pappa? Tenk over hva slags Pappa du vil være og hva slags partner du vil være. Fortell dette til din partner og lytt til de svarene du får, si hva svarene får deg til å føle, og så videre og så videre.

Jeg for min del har lært mye om meg selv i et slikt samspill, og jeg har lært mye om min kone, mine barn, min familie og mine venner – så får alle bare tåle at jeg er en lettrørt, sentimental mann, som egentlig er litt merkelig. Men jeg er nå en svært lykkelig Pappa.

PS! Hva har dette med sex å gjøre? Duh!

Men, prøv å si hva du liker, lytt til svarene du får, og så videre. Kan godt være at din villeste fantasi er innen rekkevidde – eller i hvert fall en slags versjon av den.

Snakk om det, og kos deg!

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This