0
(0)

I dag vil jeg snakke om fetisj

av | 2 feb 2022 | Blogg, Sex & Even Tyr

Even Tyr Bjerkeli

Even Tyr Bjerkeli

Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn. 

Ta kontakt med Even her.

Denne ganger har jeg tenkt å være litt alvorlig.

For noen dager siden sto kona mi Silje og jeg frem i en artikkel om grenseoverskridende adferd, og dessverre ble fetisj nevnt i teksten.

Jeg vil gjerne presisere at det er kun snakk om ett eksempel av flere, og vi vil selvsagt på ingen måte fordømme fetisjer, snarere tvert om anser vi fetisjer som talenter i det seksuelle universet. 

Det er likevel slik at personer med fetisj ofte blir latterliggjort, ydmyket og til og med sykeliggjort.

Særlig er kanskje kjønnsutfordrende fetisjer ofte profilert i underholdningen som spesielt «morsomme» å gjøre narr av. Rent personlig synes jeg det er problematisk at feminisering av menn, såkalt «sissification», er en kjent praksis som er ydmykende. Jeg anser det feminine på ingen måte ydmykende, men det er nå meg. 

Men. Denne saken kunne blitt problematisk; sexologer som ikke takler seksualisert adferd hos klientene?

Presisering: Dette handler først og fremst om personer som tar kontakt for å få utløp for sine fantasier uten å be om samtykke, ikke for å få hjelp.

Dersom det er snakk om noen som har et vanskelig forhold til sin fetisj (eller tenningsmønster generelt), så er våre dører vidåpne. Dersom det er snakk om å ville få en utløsning, så er det bedre å oppsøke andre yrkesgrupper. 

Teksten fortsetter under annonsen.

Så. Fetisj, hva er nå det?

Opprinnelig betyr begrepet å tilegne verdi eller kraft til et menneskeskapt objekt, gjerne religiøs eller magisk kraft som sådan. Eller da altså seksuelle egenskaper. Begrepet er kanskje noe utvannet, fordi fetisjer handler også om kroppsdeler (ikke menneskeskapt altså) og kroppsestetikk – men her strides de lærde. 

For noen kan fetisjen være hemmende i det den blir dominerende for tenningen, eller at man stadig tøyer strikken ved for eksempel å utsette andre for sin fetisj, uten mulighet til å samtykke eller avslå. 

Svært mange har en eller annen form for fetisj, og for de aller fleste så er fetisjen en glede, et krydder og en seksuell kraft, som kan bringe en til uant seksuell nytelse. Det handler om å gi rom for å utnytte kraften til det fulle og tørre å nyte det som ikke anses som A4 eller passende for et møblert hjem – hva nå det enn skulle bety. 

Så er der noen kjøreregler. Som med all annen sosial interaksjon, så er det ikke greit å slenge kjønnsorganet på frokostbordet i tide og utide.

Om du har gjort en avtale om å bruke partnerens undertøy før fredagsvasken; kos deg! Om du foretrekker en vaginadyppet agurk til frokost, så spør først, men kanskje ikke svigermor. Likevel, det finnes vel noen unntak der også. 

Poenget er: Samtykke er sexy. Uten samtykke er det overgrep. 

Men ikke alle tør. De er redde for å bli jaget, mobbet, utfryst, slått og ikke minst avslørt. Avslørt som syk og pervers. Men, her har man mange muligheter til å kunne nyte. Internettet har bragt fetisjistene sammen, eller det vil si: Det finnes garantert en internettgruppe, en plattform, app eller nettside for akkurat din fetisj. Du er garantert ikke så ensom som du kanskje tror du er. 

Mitt favoritteksempel er ballongfetisjmiljøet.

Der det oppsto en «krig» mellom poppers og non-poppers… Det er hekt fantastisk nydelig! 

Med andre ord, det finnes alltid noen for noen! Du er ikke alene. 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This