

I dag har jeg lyst til å snakke om skam

Even Tyr Bjerkeli
Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn.
TV-serien «Skam» tok for seg skam på en god måte. Fordi skam handler først og fremst om et ubehag ved å være annerledes, og vi må ikke glemme at det å skamme seg over noe også har med moral, normer og medmenneskelighet å gjøre. Har man gjort noen vondt, så er skammen i nærkontakt med skyld – og i noen sammenhenger er det på sin plass.
Men å skamme seg over sin kultur, sin sosiale status, utseende, helsetilstand eller sin seksualitet? Det er stort sett usunt.
La meg presisere: Når jeg snakker om «normbrytende» seksualitet, så snakker jeg ikke om overgrep, vold og tillitsbrudd. Jeg snakker gode, samtykkende relasjoner.
Skam har ført til at homofile, transpersoner, gravide og overgrepsofre – for å nevne noen få – har vandret inn i selvmordets verden. Enten tenkt, vurdert, forsøkt og sågar klart, å ta sitt eget liv. Skammens ansikt har legitimert såkalte moralens voktere til latterliggjøring, overgrep, vold og drap av påståtte hedninger, libertinere og avvikere av «normalen».
Teksten fortsetter under annonsen.
Ennå henger det igjen. Ennå snakker man om «normal» og «naturlig» i debatter om den «normbrytende» seksualiteten.
Fun Fact: All seksualitet er normbrytende, ved at seksuell identitet er en sum av erfaringer, personlighet og kultur; seksualitet er individuelt!
I terapirommet kommer ofte skammen frem. Det være seg over lyster, fantasier og praksis, eller tanker, følelser og identitet. De aller fleste åpner timen med at «dette er det flaut å snakke om». Vårt mål er først og fremst å trygge og åpne opp for den ærlige samtalen – når rammene er på plass jobber vi med skammen, eller mer riktig: følelsen av skam.
Utroskap medfører mye skam. Skam over å ha bedratt, og merkelig nok for den andre parten: skam over å ha blitt bedratt. Om man velger å bli i forholdet, eller velger å bryte, så er det også kilder til skam – særlig når det er barn involvert. Alle tanker, følelser, handlinger og avgjørelser kan bringe med seg skam, og denne skammen er nedbrytende og ofte formålsløs.
Skammen tåkelegger det som kan forklares, opplyses og vurderes konstruktivt.
Om du bryter med kjønnsnormer, om du er sadomasochist, om du er skeiv, om du tenner på føtter, lakk og lær, om du er tiltrukket av ingen eller mange, om du er … og så videre, og så videre.
Du trenger ikke å skamme deg. Du er rett og slett et menneske i all dets kompleksitet. Fantasien som gjør deg kåt, er ikke farlig og en runking er sunt for helsa di. Og det du skal sette søkelys på i dine seksuelle relasjoner er ikke hva prest og folka i garderoben tenker, men å glede deg over nytelsen i den andres ansikt.
En vis person sa en gang: Bare husk å ha en stor nok avbitertang.