

I dag har jeg lyst til å snakke om likestilling

Even Tyr Bjerkeli
Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS - Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn.
Kvinnedagen markeres som kjent på ulike vis rundt om i verden, men hver eneste dag i året opplever kvinner forsøkt undertrykt.
Selv har jeg særlig fått med meg historiene om hvordan kvinner blir forsøkt kneblet. Rett og slett drapstruet for å uttrykke sine meninger med typen «Hold kjeft din jævla hore. Du fortjener og dø» (skrivefeil inkludert).
Jeg har vært aktiv på internettet en god stund nå. Som, straks, 50 år gammel, hvit privilegert mann, så står jeg tydeligvis fritt til å benytte ytringsfriheten min til å be alle, særlig kvinner, om å holde kjeft. Ironien hadde vært vittig, om den ikke var så forbannet deprimerende.
Hva har dette med sex å gjøre?
Vel, det har med kjønn å gjøre, og det har å gjøre med makt. Foucault snakker i Seksualitetens Historie, om hvordan maktstrukturer bruker seksualiteten til å kontrollere befolkningen. Og det er bemerkelsesverdig hvordan kommentarer rundt kvinners ytringer om likestilling, seksuell folkeskikk og sågar generelle innspill om samfunnet ellers, blir møtt med nedsettende kommentarer om utseende, kropp og seksuelle referanser; «Du er så støgg at ingen vil knulle deg. Hold kjeft å dø!» (skrivefeil inkludert).
Teksten fortsetter under annonsen.
Spørsmålet blir da; hvordan skal vi få en likestilt, balansert og ikke minst en intelligent debatt, når jenter vokser opp med forestillingen om at samfunnet rundt anser det som innafor å true, nedsette og trakassere, kun i den hensikt å kneble?
Dette vil også kunne ha konsekvenser for seksualiteten, og ikke minst overgrepsproblematikken, ved at den ene siden lærer at deres meninger er mindre verd, og at det er grunn til å være redd for å ytre sin mening, mens den andre siden lærer at det er greit å være et forbanna rasshøl, og at trussel om vold og død er deres rett.
Som artikkelen fra Rogaland om mannen som banket opp kona da han oppdaget at hun var utro; retten sa det var formildende omstendigheter grunnet «berettiget harme»! Skal man tolke det slik at folk har rett til å utøve vold når man føler seg krenket?
Kvinners seksualitet, kropper og rettigheter er en kampsak. Det er en kampsak fordi maktstrukturene i samfunnet setter helt tydelige grenser for kvinners likestilling. Veldig tydelig ser man det i sporten; uniformering, tilgang og ressurser – som at kvinner ikke fikk lov å løpe maraton, fordi livmora kunne ramle ut, skihoppere som ikke har tilgang til skiflyvningsbakken, fotballspillere som blir økonomisk skjevfordelt.
Så er det seksualiteten. Utseende, kropp og sex. Kvinner er stygge, ekle og horete. Hårvekst blir møtt med en fantastisk merkelig fiendtlighet. De følges på Instagram og applauderes om de er pene og ikke provoserende. Om de liker å ha sex, dog innenfor meningsytringenes rammer, så er de kule og hotte. Men om de samtidig synes dickpicks og ræva oppførsel er patetisk, så er de horer.
I min praksis møter jeg mange kvinner som sliter med lyst. Det er flere årsaker til dette, og det rammer alle kjønn. Det er dog en særlig tilbakemelding som i stor grad gjelder kvinner, og det er mentaliteten rundt det å ha sex når man egentlig ikke har lyst. Tilbakemeldingen er at man velger å ha sex fordi man vil bevare husfreden, ikke å gjøre partneren lei seg og rett og slett fordi man har lært at det er slik det er.
Dette kan føre til man begynner å mislike sin partner, man mister sin egen seksualitet og det kan føre til en rekke sykdomstilstander i skjeden, samt psykiske problemer. Mange opplever denne tilværelsen som en varig overgrepssituasjon.
I møte med helsepersonell, gjør utsagnet «dette må du bare leve med» at symptomene gjerne forsterkes, og altfor mange for sitt sexliv ødelagt. Mannens «rettighet» til sex trumfer altså kvinners fysiske og psykiske helse.
Jeg vil avslutte med at en gruppe kvinner er særlig utsatt for hat, vold, diskriminering, fordømmelse, sykeliggjøring og mistenkeliggjøring; nemlig transkvinner.
Alt hva kvinner gjennomgår, blir denne gruppen utsatt for i mangfold. Også av de som kaller seg feminister.
Fun fact: Seksuelle rettigheter er ikke en rett til å ha sex, men at man har rett til å leve ut sin seksualitet, samtidig som man har en plikt til å respektere andres grenser for seksuell nærhet.