5
(3)

31. mars er dagen da vi feirer alle de flotte menneskene som er trans og deres bidrag til samfunnet. Samtidig øker vi bevisstheten om diskrimineringen transpersoner blir utsatt for.

De siste årene så har flere transpersoner vært mer synlige enn noen gang før. Dette er kjempebra fordi flere får høre historier som hjelper dem å forstå hvordan det er å være trans. Noen oppdager at de er det selv og kan finne kunnskap og støtte. I tillegg har mange transpersoner ikke fått vist seg fram før, uansett hvilket tema de snakker om. Vi trenger å se mange positive rollemodeller slik at det blir tydelig at det ikke bare er en måte å gjøre kjønn på.

Hva vil det si å være transperson? Esben Esther Pirelli Benestad (Universitetet i Agder) skriver følgende i Store norske leksikon:

En person som identifiserer seg som transseksuell oppfatter å ha en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med det kjønn vedkommende er tilskrevet ved fødsel basert på ytre genitalier.

Tidligere har dette blitt beskrevet med uttrykk som «å være født i feil kropp» eller å være en kvinne/mann «fanget i» en manns/kvinnes kropp. Senere beskrivelser med fokus på kropp har gått mot å være født med en kropp som trenger justering for å bli god å bo i da det kan være snakk om ulike grader av justeringer for ulike personer.

Transseksuelle, også kalt personer med diagnosen transseksualisme, vil gjerne ved hjelp av hormonbehandling, kirurgi, sosiale og juridiske tilpasninger gjennomgå en overgang fra én kjønnskategori – kvinne eller mann – til en annen. Noen med diagnosen transseksualisme ønsker imidlertid ikke å gjennomgå alle de mulige hormonelle og kirurgiske prosedyrene, men nøyer seg med hva de opplever som tilstrekkelig for dem.

Det er individuelt hvorvidt en person med diagnosen transseksualisme oppfatter seg som enten kvinne eller mann. Noen plasserer seg utenfor tokjønnsmodellen, selv om de tilfredsstiller kravene til diagnosen transseksualisme. (Klikker du på lenken Store norske leksikon finner du flere tekster om temaet)

Hvis du er opptatt av transpersoners rettigheter og vil lære mer, så kan du for eksempel melde deg inn i Foreningen Fri eller Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI).

Du kan også følge dem i sosiale medier. Det er mulig å være støttemedlem i begge organisasjonene hvis du ønsker det.

Du kan også følge kloke mennesker som kan mye om kjønn. For eksempel Luca Dalen Espseth, @bestmedbart og Christine Marie Jentoft, @comingoutchristine.

Det å være synlig koster mye for de av oss som er trans. Mange opplever å bli møtt med hat og diskriminering og ekstrem trolling i sosiale medier.

Når du ser intervjuer med transpersoner eller artikler om mangfold i kjønn, så gå gjerne inn i kommentarfeltet og legg igjen positive kommentarer, eller stem opp de som allerede står der.

Ha en fin transsynlighetsdag.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This