0
(0)

Å være lesbisk betyr at man er kvinne og blir romantisk og/eller seksuelt tiltrukket av mennesker av samme kjønn.

Å være homofil betyr at man blir tiltrukket av mennesker av samme kjønn.

Lesbiske kvinner kan være ciskjønnede eller transkjønnede. Kvinner er kvinner.

Kim Friele en av de mest kjente lesbiske kvinnene. Hun var den første personen som stod fram som lesbisk under eget navn i Norge, og har siden tidlig 60-tall gjort en uvurderlig innsats for homobevegelsen.

Friele var gift med Wenche Lowzow, Norges første åpne homofile stortingsrepresentant. De var de første som giftet seg da partnerskapsloven ble vedtatt i 1993.

Kim Friele var i mange år leder for Det Norske Forbundet av 1948 (den første norske homoorganisasjonen).

Denne foreningen fikk opphevet loven mot at menn hadde sex med andre menn, og fjernet det å være homofil som psykiatrisk diagnose i 1977. Det har aldri vært ulovlig for kvinner å ha sex med andre kvinner i Norge.

Den gangen disse lovene ble skrevet var det kanskje ingen av de høye herrer som klarte å se for seg at kvinner kunne være lesbiske, eller at sex kunne være noe annet enn en penis som penetrerte noe?

Noen lesbiske kvinner identifiserer seg som butch eller femme. Det å være butch betyr vanligvis at man foretrekker et såkalt «maskulint» kjønnsuttrykk (klær, kroppsspråk og så videre) og maskuline signaler.

Det å være femme betyr vanligvis at man foretrekker et såkalt «feminint» kjønnsuttrykk og feminine signaler.

Å være butch eller femme kan være en måte å leke med kjønn, kjønnsroller og det heteronormative samfunnets syn på det å være lesbisk, et signal om preferanser, eller en identitet.

Noen signaliserer for eksempel om de er topp eller bunn, dominante eller underdanige gjennom disse rollene, men man bør ikke anta noe ut fra det.

Kampen for lesbiske kvinners rettigheter fortsetter, og vi feirer det vi har oppnådd.

Gratulerer med dagen til alle som er lesbiske!

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This