4
(1)

Fra å være fokusert på forplantning og bygge allianser, har sex blitt noe vi gjør for vår egen nytelses skyld. Mens under 20 prosent har sex for å få barn, har over 90 prosent av oss sex fordi vi ønsker nærhet.

Dette viser tall som Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder, legger fram i sitt foredrag om seksuell folkeskikk. Tallen er fra en rapport utarbeidet av Synovate AS for Norsk forening for klinisk sexologi, VG og Helsedirektoratet.

Samtidig som kristendommen ble innført i Norge, ble det stilt strengere og strengere krav til at seksualiteten var noe som hørte ekteskapet til. Sex var noe ektefolk hadde for å sette flest mulig barn til verden, blant annet for å trygge sin egen alderdom.

Den industrielle revolusjonen ga etter hvert kvinner større økonomisk frihet og p-pillen ga dem seksuell frihet, kvinner var ikke lenger så avhengig av en allianse med mannen og hun kunne ha sex uten å risikere å bli uønsket gravid.

På 1900-tallet dukket den elektriske vibratoren opp, den norske legen Karl Evang «friskmeldte» onanien og Kinsey-rapporten avslørte at vi alle var visst ikke så veldig heterofile likevel. Det ble etter hvert større åpenhet rundt seksuelle overgrep, samtidig som samfunnet generelt åpnet opp for større seksuelt mangfold.

Metoo-bevegelsen satte for alvor den seksuelle maktbalansen mellom kjønnene på dagsordenen, og etter hvert begynte man å se på andre seksuelle maktforhold på arbeidsplassen, i akademia etc. Selv om det fortsatt er en tydelig ubalanse mellom kjønnene, har det også blitt større oppmerksomhet rundt ubalanse knyttet opp mot makt, innflytelse og økonomi.

Med dette som bakteppe har også motivasjonen for å ha sex endret seg. Sosial trygghet gjør at man ikke trenger å få mange barn for å sikre sin egen alderdom. Økonomisk uavhengighet gjør at ekteskapet ikke lenger er en forutsetning for å klare seg.

Et stadig større fokus på personlig realisering og egenutvikling har også ført til at vår seksuelle hverdag er blitt mer «jeg» i stedet for «vi».

Dette til tross, om man går nærmere inn i tallmaterialet så er det først og fremst muligheten for nærhet og kjærlighet som de fleste oppgir som hovedgrunnen for å ha sex.

Under 20 prosent av oss har sex fordi vi ønsker eller planlegger å få barn. Fordelingen mellom kvinner og menn er cirka 50/50, 18 prosent menn og 19 prosent kvinner har samleie med det som mål å bli foreldre.

Det er flere kvinner enn menn, 77 mot 69 prosent, som har sex fordi det får dem til å føle seg tiltrekkende.

Tallene er akkurat motsatt når man spør om man har sex fordi det skaper spenning, 77 prosent menn og 69 prosent kvinner.

Flere menn enn kvinner finner sex beroligende, 73 mot 65 prosent. Skal man opp i de virkelig høye tallene så er «tilfredsstillelse» et viktig nøkkelord.

82 prosent kvinner og 88 prosent menn forteller at det er «Viktig» eller «Meget viktig» for dem å tilfredsstille sin partner.

Hele 89 prosent menn og 81 prosent kvinner forteller at det er «Viktig» eller «Meget viktig» at sexen gir dem fysisk tilfredsstillelse.

Hele 91 prosent kvinner og 88 prosent mener at det er «Viktig» eller «Meget viktig» at sexen er et uttrykk for kjærlighet, og enda flere, 93 prosent menn og 90 prosent kvinner mener det avgjørende at sexen gir kontakt og nærhet.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This