5
(6)

Når man ser det store utvalget av glidemiddel som finnes på nett eller i butikker så er det lett å få akutt beslutningsvegring.

Det er så mange ulike merker og typer å velge i. Her får du en liten guide til de ulike typene slik at det forhåpentligvis blir lettere å velge – samt en oversikt over hva du bør holde deg langt unna.

Sånn helt til å begynne med kan det være greit å sikte seg inn på glidemiddel som er dermatologisk og gynekologisk testet, gjerne et merke som er godt kjent og som har en stor grad av anerkjennelse blant forbrukerne. Kjøp aldri glidemiddel som ikke er spiselig – det smaker kanskje ikke all verdens, men det er sikkert. Er du virkelig feinschmecker så finnes det til og med glidemiddel som er vegansk.

Vannbasert
Vannbasert glidemiddel er det som ligner mest på vaginaens naturlige lubrikasjon, og derfor er det mange som foretrekker denne typen for å tilføre litt ekstra fukt ved vaginalt samleie.

Vannbasert glidemiddel passer sammen med alle typer sexleketøy og kondomer. Fordi det er vannbasert vil det etter hvert trekke inn i huden eller bli slitt bort slik som kroppens egen fuktighet. Det kan man løse ved å ta på mer. Vannbasert glidemiddel setter ikke flekker på for eksempel sengeklær og er lett å tørke eller vaske bort.

Silikonbasert
Silikonbasert glidemiddel er det som gir best glid, og varer lengst.

Silikonbasert glidemiddel er derfor særlig populært til analsex, men det egner seg til det meste.

Silikonbasert glidemiddel har ofte litt tykkere konsistens enn vannbasert glidemiddel og man trenger vanligvis å bruke mindre av det enn vannbasert glidemiddel.

Minuset med silikonbasert glidemiddel er at det kan sette flekker på sengetøy og annet (som vanligvis kan vaskes bort i maskin) og at det ikke kan brukes sammen med sexleketøy lagd av enkelte typer silikon. Det kan få silikonleketøy til å gå i oppløsning.

Dette glidemiddelet er trygt å bruke sammen med kondomer. Silikonbasert glidemiddel må vaskes bort med såpe og vann.

Hybrid
På samme måte som med biler så betyr «hybrid» både og. Hybride glidemiddel er både vannbasert og inneholder silikon. Dette glidemiddelet kan være greit å kjøpe dersom du både vil ha noe som gir fuktighet, men som samtidig hjelper tørre og skjøre slimhinner. Det gir lang glideffekt, kan brukes med de aller, aller fleste sexleketøy og kondomer og har en fløyelsmyk og delikat konsistens.

Glidemiddel med bedøvelse
Det finnes glidemiddel med bedøvelse å få kjøpt. Dette er vanligvis lagd for å brukes til analsex. Hvis man er nervøs for at det skal gjøre vondt, så kan det være fristende å prøve slikt glidemiddel, men vi anbefaler å ikke gjøre det.

Det er bedre å bruke et vanlig glidemiddel og ta seg ekstra tid slik at man ikke risikerer å skade seg selv eller sin partner.

Oljebasert
Oljebasert glidemiddel kan ikke brukes sammen med kondomer lagd av lateks, men passer ofte godt til massasje.

Glidemiddel med cannabis
Glidemiddel med cannabis som blir lovlig solgt i Norge inneholder ikke THC (stoffet i marihuana som gir rus), men olje fra planten.

Fordi disse er svært ulike fra produsent til produsent så anbefales det å sjekke emballasjen for å se om de kan brukes sammen med leketøy, kondomer og så videre. Oftest er det trygt, men det skader ikke å være sikker.

Spytt
Spytt anbefales ikke å bruke som glidemiddel ved penetrerende sex. Noen seksuelt overførbare sykdommer kan smitte via spytt, det varer ikke lenge, og gir ikke like god glid som glidemiddel eller naturlig vaginal lubrikasjon.
Utenpå kroppen kan det være en fin måte å tilføre fuktighet på, særlig hvis man er sikker på at alle er smittefrie eller at alle har gitt et informert samtykke.

Ikke bruk hva som helst
I nøden spiser fanden fluer, er det noe som heter, men uansett hvor nøden man er, så er det enkelte «glidemiddel» man bør unngå. Skjønnhetskremer med parfyme, solkremer, flytende såpe, matolje, salatdressing…

De fleste skjønner at dette kan føre til både betennelser, utslett, allergireaksjoner, irritasjon og sette bakteriebalansen helt ute av spill, men likevel er det altså noen som faller for fristelsen til å være kreative. Sexlek med mat kan være pirrende, men når det gjelder den gode gliden er det kun utprøvde produkter som gjelder.

Fortsatt usikker?
Det er med andre ord lurt å tenke igjennom hva slags sex du skal ha før du velger. Det anbefales også å kjøpe flere typer hvis behovet varierer.

Syns du fortsatt at det virker litt komplisert? Lyspunktet er at om du velger vannbasert glidemiddel, så er du nesten garantert at det kommer til å være et bra valg. Vannbasert glidemiddel er ikke det aller beste til alt, men det er heller ikke helt feil til noe.

Er du i tvil så kan du dra til en butikk og teste de ulike variantene på huden. På nett får man ofte kjøpt flasker i ulike størrelser, og du kan velge flere varianter til å teste hjemme.

Ønsker du å sette en ekstra spiss på opplevelsen, så kan du velge en type glidemiddel som kjøler ned, varmer opp, eller gir økt blodtilførsel til området det brukes på.

Start med en liten mengde, men ikke vær redd for å ta mer hvis det ikke er nok. Husk å sjekke best før datoen av og til og kjøp nytt selv om du ikke har rukket å bruke opp alt.

 

Denne teksten er betalt annonsørinnhold fra RFSU, skrevet av en sexolog. Sjekk ut utvalget av glidemiddel på RFSUs hjemmeside.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 6

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This