5
(2)

Juni er pridemåned. Vanligvis er det parader, møter, utstillinger og konserter nå, men på grunn av koronaviruset så foregår det meste digitalt i år.

Heldigvis så kommer sannsynligvis de store pridefeiringene tilbake, og da er det bra å være forberedt. Er du heterofil og ciskjønnet, men ønsker å være med og feire? Her er våre ti beste tips for å være en god alliert.

 

  • Gi penger til og vær medlem i LHBT-organisasjoner som for eksempel Fri eller Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens. Du kan være støttemedlem om du ønsker det, eller bare gi en gave.
  • Ha respekt for LHBT personers behov for å ha trygge rom hvor vi kan være oss selv og ikke utsettes for minoritetsstress, diskriminering, objektivisering og fordommer. Hvis noen fordommer dukker opp, husk at dette er deres arena å være frie til å uttrykke seg i. Vil du arrangere utdrikningslaget ditt under pride fordi det er gøy å se på alle de “rare” menneskene? La være.
  • Bær gjerne regnbueflagg eller vis på andre måter at du feirer det vi har oppnådd og støtter pride.
  • Ikke uttal deg eller vær synlig på bekostning av LHBT-personer. Husk at du er der for å støtte, ikke for å ta over.
  • Snakk gjerne varmt om pride, skeive og mangfold til de du kjenner, særlig de som synes det er litt utfordrende. Vi trenger allierte som står på for å avlive myter.
  • Vær konsekvent. Ikke fest på pride for så å snike deg forbi den skeive kollegaen som du syns er «litt mye» etterpå. Jobb med egne fordommer hele året.
  • Ikke skryt til skeive bekjente om at du har vært på pride for å få ros. Det er greit å fortelle om det, men ikke forvent å få klapp på skuldra for å ha vært “flink”.
  • Feir gjerne sammen med de av oss som er skeive under pride, men husk at pride ikke bare er fest. Respekter at mange bruker synligheten til pride for å kjempe mot homofobi og skape blest og engasjement rundt andre alvorlige tema. Pride startet som et opprør, og det er fortsatt mange kamper å kjempe for skeives rettigheter. Bidra der du kan.
  • Ha et åpent sinn. Kanskje er det mer nakenhet enn du er vant med, sminke, glitter og sexy dansing. Vær glad for at folk føler seg trygge nok til å feire, og ikke stirr eller gå tett på for å ta bilder uten samtykke.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This