Traumer er skader eller sår som har oppstått tidligere, og som påvirker en i ettertid. Det kan for eksempel bety at man har vært utsatt for psykisk mishandling og i ettertid opplever stress, flashbacks eller frykt når man blir påminnet om det som skjedde.
Det å bli påminnet om det som skjedde kalles ofte å bli trigget, og det utløser en følelse av å ville stikke av fra situasjonen, å ville kjempe, eller å fryse. I det siste har noen også begynt å inkludere «fawning», det å forsøke å blidgjøre de rundt seg eller å glatte over vanskelige ting.
For de av oss som har traumer så er det viktig å bli møtt på en god måte av menneskene rundt oss, og man kan søke hjelp hos en behandler. Det er mulig å bli kvitt traumer.
De av oss som er partner med noen som har seksuelle traumer kan gjøre mye for å lette hverdagen til den utsatte. Disse tipsene kommer fra Jimanekia Eborn.
Husk å sjekke inn før man har sex. Spør hva som er innenfor grensene og hva hen har lyst til den dagen. Hva som føles triggende eller vanskelig kan endre seg.
Vet du hva som kan være mulige triggere så vær ekstra nøye med ikke å gjøre noe av dette uten et tydelig samtykke. Lær å kjenne din partner og hva som føles trygt og ikke.
Si ting som:
- Jeg vet at dette har vært vanskelig. Jeg er her for deg. Ta den tiden du trenger.
- Jeg vet at ting er litt vanskelig nå. Er det noe jeg kan gjøre for deg?
- Er det noen steder du ikke vil bli tatt på?
- Kan vi bruke stoppord?
- Har du det bra? Hvordan føles dette?
IKKE si ting som:
- Jeg vet at du opplevde et overgrep, men det er en stund siden nå. Hva med mine behov?
- Hvorfor er du så skvetten hele tiden? Jeg er ikke den personen.
- Hvorfor må jeg alltid sjekke inn med deg nå, det er så usexy for meg.
Vær bevisst på at ja, denne personen er en overlever, men det er ikke alt hen er. Det er fint å kunne ta hensyn, men man trenger ikke å gå på eggeskall hele tiden. Ikke behandle dem som skjørt glass, men som karamell som kan tilpasse seg fint når de føler seg bra.
Kilde: Instagram