5
(4)

Det øyeblikket før man skal ha sex med en ny partner og kjenner at det hadde vært lurt å spørre om hen har noen seksuelt overførbare infeksjoner; Og så lar man være, eller mumler noe utydelig om at «Jeg er helt frisk, og sikkert du også». Dagens tips handler om hvordan man spør om smittestatus.

Noen venter på riktig øyeblikk for å spørre, men det vil sjelden føles «passende» å spørre, så vi anbefaler å bestemme seg for å spørre når det blir klart at man sannsynligvis skal ha sex. Gjør det gjerne til en del av en større samtale om hva hen liker, grenser, om det er noe man bør ta hensyn til, og så videre. Det trenger ikke å være veldig omfattende eller å ta lang tid, men det er en del ting det er viktig å snakke om.

En måte å spørre på er å være åpen om egen smittestatus først. For eksempel «Jeg har herpes type 1, men jeg har ikke utbrudd nå. Jeg foreslår at vi bruker slikkelapp. Hva tenker du om det? Er det noe mer vi bør ta hensyn til?»

Så kan partneren din for eksempel svare at hen også har herpes, at det er fint med slikkelapp, eller at hen da foretrekker å ikke ha oralsex eller kysse. Det er alltid skuffende hvis man blir avvist på grunn av smittestatus, men da vet man det.

En annen måte å gjøre det på er å spørre om hen har testet seg nylig. Uavhengig om svaret er ja eller nei, så kan det åpne for en samtale om smitte og hva slags forholdsregler man ønsker å ta. Vi anbefaler å bruke beskyttelse uansett, men da vet man mer om hva slags type beskyttelse, og lærer også noe om deres syn på å teste seg og ta vare på egen seksuelle helse.

Unngå å si at du er ren, eller å spørre om det er nødvendig å bruke kondom. De av oss som har eller har hatt seksuelt overførbare infeksjoner er ikke skitne, det er noe som kan skje når man er seksuelt aktiv, og som man helst bør ha et avklart forhold til. Om man ønsker å bruke kondom kommer an på så mye, og ikke bare på smittestatus.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This