Stort sett alle bruker internett til både underholdning, kommunikasjon og for å finne informasjon om ulike tema. Både barn og voksne trenger derfor å lære hvordan man kan bruke internett på en relativt trygg måte.
- Les også: Misbruket foreldre ikke vet om
Noe av det viktigste å lære er at det er en risiko for å bli svindlet eller utsatt for grenseoverskridende adferd. Du trenger ikke å gå inn på alle ting barna kan bli utsatt for i detalj, men lær dem enkle regler som at de ikke må dele personlig informasjon, ikke treffe folk de har blitt kjent med via internett i hemmelighet, og at de må varsle en voksen hvis de opplever noe ubehagelig. Mange får venner via dataspill eller chat, så det er ikke en realistisk regel å aldri snakke med eller møte noen en er blitt kjent med via internett. Lag heller en regel om at foreldre må vite om det når de skal møtes, og kanskje være til stede helt i begynnelsen så en kan se at vedkommende er den hen utgir seg for å være.
Tillit er essensielt. Det er viktig at du ikke truer med å ta bort nettilgang eller å straffe barnet på andre måter hvis det skjer noe negativt. Husk at overgripere gjerne bruker tid på å få barn til å stole på seg, opparbeider takknemlighetsgjeld ved å gi gaver, eller truer ofrene sine. Hvis dere for eksempel har en regel om at barna ikke får sende bilder til andre og at de blir fratatt pc-en hvis de gjør det, så blir det vanskelig å be om hjelp hvis man likevel har sendt et bilde og blir truet til å sende flere.
Vel så viktig som å lære hva man skal gjøre hvis man blir utsatt for nettovergrep er det å ikke gjøre det mot andre. Fortell barna at det ikke er ok å sende nakenbilder til noen (i hvert fall uten samtykke eller før man er 18 år), at det ikke er greit å dele bilder av andre uten samtykke, at de ikke skal kreve eller true til seg bilder fra andre, og så videre. Selv om du tenker at ditt barn aldri ville gjort noe sånt, så er det viktig å snakke om det.
Mia Landsem som er etisk hacker ble nylig intervjuet i VG om nettovergrep og hun forteller at det har vært en økning i henvendelser i julen og mens koronapandemien har pågått. Det kan skyldes at mange tilbringer mer tid hjemme og foran skjermen. Hvis barn blir kontaktet av overgripere er det fristende å bare blokkere brukeren og glemme det, men som Landsem sier så er det viktig å ta skjermbilder, å rapportere brukeren på den plattformen en er på, og å melde det inn til politiet. Dette kan en gjøre ved å kontakte politiets nettpatrulje eller å ringe politiet. Hvis ikke så kan gjerningspersonen bare gå videre til neste offer.