5
(1)

Det er Pride-måned og i denne artikkelen skriver vi om hvordan man kan skape trygge rom for LHBTIA+ personer.

Hvis du vil bli bedre på dette på arbeidsplassen, i skolen eller andre steder, så er det noen enkle tips man kan følge her:

 • Snakk alltid om mangfoldet som finnes i seksualitet og kjønn på en positiv og inkluderende måte. Ikke videreformidle vitser eller fordommer basert på stereotypiske og negative fremstillinger av skeive.
 • Spør alle om hvilke pronomen de ønsker å bli omtalt med (eller ikke), og oppgi gjerne dine egne uoppfordret. Er det navneskilt, så er det fint å ha plass til både navn og pronomen. På den måten unngår man å feilkjønne noen.
 • Ikke anta noens kjønn eller seksuelle orientering. Spør hvis det er naturlig, eller vent til de eventuelt sier det selv. Hvis du vet at noen har partner, spør “Hva heter kjæresten din?” i stedet for “Hva heter han?”. Husk at ingen har plikt til å åpne seg for deg. Det at noen forteller personlige ting om seg selv er en tillitserklæring, og ikke en selvfølge.
 • Bruk et inkluderende språk. Eksempler:
  • -Hen i stedet for han eller henne. Mennesker av alle kjønn i stedet for menn og kvinner.
  • -Spør om «Har du partner(e)/ kjæreste(r)?» i stedet for «Har du dame/type?»
 •  Ha gjerne regnbueflagg, bøker om LHBT eller annet lett synlig slik at de av oss som er skeive føler oss sett og lettere kan være åpne om hvem vi er.
 • De av oss som er skeive bør være åpne hvis vi kan og vil. Man kan ikke se på noen hvilket kjønn eller hva slags seksuelle orientering de har, så de av oss som er åpne gjør kanskje noen andre mot til å stå fram.
 • Bruk ikke homo, lesbe, eller andre uttrykk som skjellsord, og marker motstand mot det hvis andre gjør det. Vær tydelig på at diskriminering mot LHBTIA-personer ikke vil bli tolerert.
 • Ha unisextoaletter. Det har de fleste av oss hjemme, men det bør inn på arbeidsplasser og skoler også.
 • Se på skjemaer og registreringer. Er det mulighet for å fylle inn kjønn selv hvis dette er nødvendig å oppgi i stedet for å huke av på mann eller kvinne? Kan man oppgi mor og medmor til barnet sitt? Unngå heteronormativitet.
 • Les deg opp på skeiv historie og normkritisk tenking, eller mangfold i kjønn og seksualitet. Man kan også bestille kurs eller foredrag for bedrifter eller personer fra blant annet Rosa Kompetanse, eller Aud Jektvik som har skrevet dette tipset.

ALLE DISSE BOKSTAVENE….
I denne artikkelen har forfatteren brukt betegnelsen LHBTIA+, men du har kanskje også hørt om LHBT+ eller LHBTQIA+?

Det er selvsagt viktig å huske alle når man ønsker å være inkluderende, men man trenger ikke huske alle bokstavene for å være det. Og det kommer alltid en PLUSS på slutten av bokstavrekken, så bare du husker noen så går det bra.

Når det gjelder LHBTQIA+ så står de enkelte bokstavene for: Lesbisk, Homofil, Bifil, Trans, Queer, Intersex og Aseksuell.

Denne teksten er en del av «Ukens tips«-spalten som hver dag fra mandag til fredag serverer nye tips og råd om sex og seksualitet. Siden det er Pride-måned får tips-teksten litt større plass enn vanlig.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This