5
(6)

Den amerikanske psykologen John M. Gottman har forsket på par i mange år. Han har oppdaget noen sammenhenger som kan avsløre hvorfor eller hvordan enkelte par holder sammen, og har bedre forhold.

En ting som har vist seg i hans forskning er at det å krangle mye eller lite ikke nødvendigvis kan forutsi hvem som holder sammen. Det er heller ikke slik at det må bli slutt selv om man kritiserer hverandre. Men forholdet mellom positive og negative interaksjoner ser ut til å være viktig.

Positive interaksjoner kan være at man bekrefter hverandre, gir et kompliment, viser omsorg, gir uttrykk for kjærlighet, viser positiv interesse, ber om unnskyldning, er empatisk eller viser at man setter pris på partneren sin.

Når Gottman observerte par så var det en sammenheng mellom det å ha minst fem positive punkter for hvert negative. De parene som hadde det, var lykkeligere og holdt sammen.

Vi anbefaler å huske denne tommelfingerregelen i hverdagen og å unngå å kritisere partner når man ikke har bygd opp en del positive samhandlinger først.

Det er ikke meningen at man skal måtte føre dagbok, eller telle absolutt alle positive eller negative samtalepunkter, men det er lurt å ta noen stikkprøver fra tid til annen. Kanskje kan dere telle i løpet av en dag eller en kveld hvor mange ganger dere kommuniserer positive eller negative ting slik at dere får en følelse av om dette kunne være noe å jobbe med.

Det å bygge opp lageret av positiv kommunikasjon kan gjøre dere mer motstandsdyktige mot utfordringer som dukker opp. Derfor anbefaler vi å jobbe med dette i det daglige, slik at dere føler dere sett og bekreftet. Det vil gjøre det lettere å takle når man må inngå kompromisser eller takle kritikk.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 6

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This