5
(3)

Dagens tips handler om hvordan en kan sørge for at samtykket en får er gyldig.

Det trenger ikke å være komplisert å sørge for at en har samtykke. Her er noen tommelfingerregler som du bør ha i mente når du snakker om å ha sex med noen.

Først er det fint å tenke over om det er noen innebygd maktforskyvning mellom dere. Er den ene eldre, mer erfaren, eller lignende? Da kan det være greit å gi den som har minst makt litt ekstra tid og rom til å tenke seg om, og understreke at de bestemmer like mye i denne situasjonen.

Når dere har diskutert hva dere kunne tenke dere å gjøre, så er det lurt å snakke om hvordan. Slik sørger man for at samtykket er informert. Det betyr at alle vet hva det innebærer på godt og vondt og kan vurdere om det er noe man ønsker å gjøre. Her er det spesielt viktig at den med mest erfaring tar seg tid til å forklare.

Snakk åpent om grenser og hva dere skal gjøre hvis noe dukker opp underveis. Skal dere bruke stoppord, eller er det noen tegn dere bør være på utkikk etter? For eksempel kan det å fryse, bli stille, eller lignende bety at dere er nær en grense, eller har gått over. Da bør man stoppe opp og snakke om hva som skjedde, og om dere skal gjøre noe annerledes, eventuelt avslutte.

Et samtykke som er gitt under press eller på grunn av masing er ikke gyldig. Derfor kan man ikke si at man vil slå opp hvis ikke man får det man vil ha, eller spørre om og om igjen til noen gir opp og sier ja. I tillegg så må man spørre før man er i gang. For eksempel si “Kan jeg kle av deg toppen?” og så vente på et svar, i stedet for å spørre og gjøre det uten pause, eller å lene seg framover samtidig.

Det kan føles som press hvis noen nikker samtidig som de spør oss om noe, eller lener seg mot oss mens de gjør det.

Hvis du på noe tidspunkt tenker “Det vil jeg ikke si, for da kan det hende at hen ikke sier ja”, så er det et tegn på at man definitivt burde spørre.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This