En av de største misforståelsene om utroskap er at det bare skjer i ulykkelige forhold.
I virkeligheten så kan det skje i et hvilket som helst forhold, men det er noen grep man kan ta for å forebygge mot det.
Esther Perel har skrevet en bok og flere artikler om utroskap. Hun påpeker at før i tiden så handlet ekteskap mest om et samarbeid. Man skulle få barn, skape økonomisk stabilitet gjennom å forsørge og bli forsørget, og å arbeide godt sammen.
I dag er ekteskapet om et aktivt valg basert på romantikk og tiltrekning. De aller fleste velger selv hvem de ønsker å gifte seg med, og vi stiller krav om både stabilitet og trygghet, og spenning og romantikk. Dette er en vanskelig balansegang, og når vi ikke får det til så er det lett å falle for fristelsen til å tro at vi har krav på alt dette.
De fleste valg vi tar i løpet av livet får konsekvenser. Noen større enn andre. Noen ganger så kan vi lure på hva som ville skjedd hvis vi valgte annerledes, eller ble noen andre. Hvis du var en rebell i ungdommen og nå er en huskatt med masse forpliktelser og rutiner, eller hvis du alltid har prioritert andre foran deg selv og noen endelig bekrefter deg som en varmblodig person som de vil forføre, så er det lett å la seg rive med.
Tips for å unngå å være utro:
- Vit hva utroskap er for deg, og kommuniser tidlig i forholdet om hverandres grenser.
- Juster forventningene dine og handle deretter. Ha realistiske mål for hva forholdet skal gi, og vær bevisst på om du gir like mye som du får. Vær tydelig og kommuniser jevnlig om hvordan dere har det i relasjonen og søk gjerne profesjonell hjelp. Hvis dere føler at ting blir for forutsigbart og trygt så kan dere prioritere egentid, drive med selvutvikling eller prøve noe nytt sammen.
- Parterapi eller relasjonsterapi. Mange venter helt til forholdet egentlig er slutt før de går til sexolog eller terapeut. Det kan være viktig forebygging å lære seg hvordan man løser konflikter, snakker om ønsker, grenser og forventninger, og vedlikeholder relasjonen over tid.
- Vit hva du trenger. Det er fint å være klar over hva ens egne behov er. Dette bør man snakke om jevnlig. Hva man trenger og ønsker av forholdet kan endre seg over tid, og det er viktig å anerkjenne og se sin(e) partner(e) og deres behov. Samtidig så må man innse at det ikke alltid er mulig å få alt det man vil ha. Det at man i en periode ikke føler seg sett av sin partner betyr ikke at det er greit å være utro, men det kan bety at man ikke burde være i forholdet, at man må jobbe med å bekrefte hverandre, støtte sin partner i en vanskelig eller hektisk periode, eller akseptere at den partneren man har valgt har andre egenskaper som veier opp for det man savner.
- Finn andre måter å få møtt behovene dine på. Kanskje kan du finne en ny hobby som gir mestringsfølelse eller selvutvikling, eller du kan tilbringe mer tid sammen med venner som ser den siden av deg selv som du savner. Hvis du lurer på hvordan livet med en annen partner eller som en annen person ville blitt, prøv å fokusere på hvordan livet ditt ville vært uten det forholdet du er i og alt det har gitt deg.