5
(2)

Mange er nervøse når de skal ha sex for første gang. Det er ikke så rart. Selv om det burde være en 100 prosent positiv og lystbetont opplevelse, så er følelsene etterpå ofte blandet. Noen kjenner på mye stress, anger eller lignende.

Forskere gikk gjennom 23 studier på seksuell debut og kom frem til denne listen med ti faktorer som kan forutsi om en seksuell debut blir en positiv opplevelse.

1. Samtykke: Seksuelle debuter føles best når begge parter har gitt tydelig uttrykk for at de vil ha sex sammen, uten press, overbevisning eller trusler om å bli påført skam hvis man sier nei.

2. Alder: Forskning viser at seksuell debut etter fylte 16 år medfører mindre anger og mer nytelse.

3. Kjønn: Unge kvinner opplever mindre seksuell tilfredsstillelse enn menn når de debuterer. Få unge menn forstår klitoris betydning for seksuell nytelse. Det er ikke uvanlig at heterofile, unge menn ejakulerer før deres partner har blitt ordentlig tent. Å bruke tid på sexen og huske at den ikke må ta slutt når mannen får orgasme kan gi en bedre opplevelse. Det er i tillegg en dobbeltmoral i at menn gjerne ser på å ha sex som en prestasjon og blir gratulert for det, mens kvinner kan oppleve å bli påført skam.

4. Relasjonen: Sammenlignet med de som hadde engangsopplegg, så opplevde de som var i forhold mer tilfredsstillelse da de debuterte. Dette betyr ikke at vi vil kritisere de som debuterer med noen de ikke kjenner så godt, men det å legge mer vekt på kommunikasjon og trygghet kan være lurt for å forsikre seg om at alle får en positiv opplevelse.

5. Edru: Det er få som er helt edru da de debuterer, men forskning viser at seksuell debut ofte føles best når man ikke er full eller påvirket av andre rusmidler.

6. Informasjon: Partnere som føler at de kan diskutere åpent hva de liker og ikke liker opplever vanligvis bedre seksuelle debuter.

7. Sexpositive foresatte: Foreldre som har et realistisk forhold til at deres ungdommer kommer til å utforske seksualiteten sin, snakker med dem om bruk av beskyttelse, grensesetting og å si ja til det man ønsker er bra. Det er større sjanse for at barn av sexpositive foreldre har en god debut.

8. Religion: Religiøse mennesker oppgir å være mindre tilfredse med sin seksuelle debut enn sekulære. Unntaket er hvis de debuterte etter at de ble gift, men det er få i dag som venter med å debutere helt til de eventuelt gifter seg.

9. Lekenhet: Penetrerende sex med press og hast gir en dårligere seksuell debut enn leken utforskning med mye berøring på hele kroppen før genitaliene.

10. Glød: De som tilbringer litt tid sammen etter sexen og kjenner litt på ettergløden oppgir å ha hatt bedre debuter enn de som stikker av rett etter sexen.

 Kilde: psychologytoday.com

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This