5
(4)

Det kan være utfordrende å måtte gjøre det slutt, uansett om det er via nett, ansikt til ansikt, eller på andre måter. Vi vet jo av erfaring at avvisning gjør vondt og ønsker ikke å utsette noen for den følelsen. Det er likevel viktig å være ærlig hvis man ikke har lyst til å ha kontakt, eller vil endre relasjonen.

Hvordan man bør avvise noen kommer an på hvor godt dere kjenner hverandre, hva slags forhold dere har hatt, og hvordan dere har kommunisert.

Når du får en første melding fra noen så er man ikke forpliktet til å svare, men man kan skrive at man ikke ønsker kontakt. Et enkelt “Jeg er ikke interessert” bør være nok. Det kan gjøre at man unngår å få mange flere meldinger før avsender tar hintet om at en ikke er interessert. Får du et masete eller uhøflig svar, så rapporter og blokker gjerne. Det at noen ikke respekterer et nei er ikke et godt tegn og viser bare at man gjorde rett i å ikke bli bedre kjent.

Hvis dere aldri har møtt hverandre men bare chattet eller sendt meldinger, så kan det være akseptabelt å sende en melding for å si at man ønsker å avslutte kontakten.

Forhold via nett kan være dype og meningsfylte, eller overfladiske og uforpliktende. Tenk over hvordan dette forholdet har vært før du sender melding. Har dere kjent hverandre over lang tid og lagt framtidsplaner, så bør du legge litt mer tid og energi i svaret.

Å skrive at man har satt pris på det man har hatt sammen, men at man av ulike årsaker ikke ønsker å fortsette kontakten kan være en god løsning. Hvis du ønsker det, så kan du skrive hvorfor.

Ansikt til ansikt

Hvis dere har møtt hverandre flere ganger og kanskje vært kjærester, så er det lurt å slå opp ansikt til ansikt. Sett gjerne av litt tid i tilfelle din tidligere partner ønsker å snakke om bruddet.

Noen tenker at det er en skånsom og snill måte å gjøre det slutt på ved å ghoste dem. Undersøkelser viser at dette ikke er tilfelle.

Det er kanskje enkelt for den som avviser å bare slutte å svare eller å blokkere, men det oppfattes som forvirrende og sårende av de som blir ghostet. En kan bekymre seg for at den andre har blitt syk, eller gruble på om en har gjort noe galt. Da er det bedre å si rett ut at du har gått videre, vil ha en pause eller bare ønsker å avslutte kontakten.

Det er ikke rettferdig med reservebenk

Tanker om at du ikke bør gjøre det slutt fordi du da kan ta opp kontakten igjen hvis du ikke finner noe “bedre” bør legges vekk. Det er ikke rettferdig å holde noen på reservebenken. Hvis du får lyst til å ta opp kontakten igjen etter en tid, så kan du gjøre det også hvis du gjorde det slutt. Så blir det opp til den andre om de ønsker å starte på nytt eller ikke.

Etter bruddet er det klokt å gi den du har avvist litt tid. Snakk gjerne sammen om hva dere begge har behov for, og hva dere ønsker.

Hvis dere har vært eller hatt et mål om å bli kjærester så bør du ikke straks etter bruddet sende meldinger som vanlig som venner. Det kan tolkes som blandede signaler, særlig hvis dere ikke har avtalt å ha kontakt. Etter en stund kan en ta kontakt igjen hvis en ønsker å ha en platonisk eller ikke romantisk relasjon. Hvor lang tid det bør gå før en snakkes igjen er individuelt og må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Et ansvar for å avslutte ordentlig

Det å gå inn i en relasjon gir et ansvar for å avslutte relasjonen på en ordentlig måte. Vi kan kanskje ikke unngå å såre andre, men vi kan gjøre opplevelsen så skånsom som mulig.

Mange kvier seg for å avvise noen i frykt for at partneren skal bli sint eller aggressiv. I verste fall kan en oppleve å bli utsatt for vold, eller verre. Er du redd for at din partner kan bli voldelig, så ta gjerne kontakt med ditt lokale krisesenter, eller spør noen du stoler på om hjelp. Det kan hjelpe å gjøre det slutt på et offentlig sted, gjerne med noen som kan hjelpe deg i nærheten.

Har man hatt negative opplevelser med å gjøre det slutt eller å så at man ikke er interessert tidligere, så kan man kvie seg for å si noe. Husk at en relasjon må være gjensidig. Man må være minst to for å starte en relasjon, men det er nok at den ene vil ut for å avslutte. Du skylder ingen et forhold, eller å være interessert. Prøver noen å påføre deg dårlig samvittighet for at du sier stopp, ikke gi deg. Må du velge mellom å være høflig eller tydelig- vær tydelig.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This