Dagens sjekkekultur er i utgangspunktet mangfoldig, men et mønster vi ser en del av er at menn forventes å være «jegere» og kvinner blir gitt ansvaret for å si nei. Å bli utsatt for sexpress skjer likevel med mennesker av alle kjønn og med alle seksuelle orienteringer.
Det første tipset handler om at det er viktig å se at ingen fortjener eller har skyld for at de blir utsatte for sexpress. Det handler ikke om noe du har gjort, men om et menneske som ikke respekterer grenser.
Det er vanlig å skylde på seg selv og tenke at en burde vært tydeligere eller ikke satt seg selv i en sårbar posisjon, men det håper vi at du ikke gjør. Idealet er at man skal be om og å få et tydelig samtykke før hver ny handling. Hvis noen tar på deg uten samtykke, så er dette per definisjon et overgrep.
Hvis du klarer å si nei, men føler at du ikke blir hørt så anbefaler vi å fjerne deg fra situasjonen hvis det er mulig. Hvis noen gjentatte ganger tar på deg uten samtykke eller ignorerer nei, så er det helt legitimt å gå. Noen er redde for at det å gå er frekt, eller at man da har mistet sjansen sin til å ha sex med denne personen, men det er hen som ikke viser deg respekt som er frekk. Vil du egentlig ha sex med noen som tidlig viser at de ikke tar et nei for et nei?
Syns du det er vanskelig å si nei, så øv gjerne sammen med noen du stoler på. Gå nærmere hverandre eller flytt hånden mot kroppen til du føler at det er nok, og tren på å si “Nei, ikke der”, “Jeg har ikke lyst”, “Ikke i dag”, eller bare “Nei, stopp”. Kanskje finner du en formulering som du syns er bedre enn disse eksemplene også.
Kanskje har du lyst til å gå lenger med denne personen, men ikke akkurat der og da. Da lønner det seg ofte å si det tydelig. Et generelt råd er at hvis du må velge mellom å være høflig eller tydelig, så er det på tide å være tydelig.