5
(5)

En person som er alene, trenger slett ikke å følge at vedkommende er ensom. På den annen side kan du mange ganger føle deg ensom selv om du er i et forhold.

Dersom en person i et forhold føler seg ensom, tar vedkommende dette forhøyede stressnivået med seg inn i relasjonen. Da er det lett å se innover seg selv, og dette er slett ikke alltid verken bra eller nyttig. Det fører igjen til at du ikke ser den andre så godt. Og det kan også føre med seg at du ikke oppfatter hvordan den andre egentlig ser på deg.

Det kan være vanskelig å snakke om at man føler seg ensom dersom man har en partner – eller flere – la oss ikke glemme de av oss som er polyamorøse. Professor Elsa Almås snakker om det hun kaller for sex-fella: Det er ikke uvanlig at mange tyr til sex mens de egentlig forsøker å dekke et annet behov; behovet for å bli sett, for nærhet og for intimitet.

Er det egentlig sex man savner?

Jeg møter også ofte klienter som starter med å fortelle at de for eksempel savner sex, men når samtalen går videre kommer det ofte fram at når de snakker om sex så snakker de egentlig om følelsene sine.

Savnet etter sex kan faktisk bli starten på en fin utforsking av hvordan de kan oppdage og uttrykke hva de egentlig savner. Savner de å få føle at partneren verdsetter dem? Savner de å oppfatte at partneren er engasjert i å vite hva de er opptatt av om dagen? Savner de å bli lyttet til og sett?

På den andre siden så kan sex hjelpe mot ensomhet. Sex kan være en fin måte å føle en forbindelse, og helbrede vanskene ensomhet har ført med seg. God sex har ringvirkninger i både kropp og sinn. I år etter år ser vi av den norske seksualvaneundersøkelsen at de fleste oppgir behov for intimitet som årsak til at de har sex, i større grad enn ønsket om en orgasme.

Hvordan påvirker det seksualiteten for single eller folk i andre relasjoner enn samboende?

For den enkelte vil det også variere hvordan ensomhet påvirker seksualiteten, og hvor man er i livet vil også ha noe å si.

For eksempel scorer norske eldre kvinner høyt på både tilfredsstillelse og solo-sex. Samtidig illustreres det godt i episoden «Ikke spør om det – 90-åringer» at hva man føler behov for ikke alltid trenger å dreie seg om sex, når en av deltakerne fortalte at hun ikke nødvendigvis savnet selve sexen, men følte seg godt nok tilfredsstilt av å ligge og holde rundt hverandre.

Tinder er ingen suksessgaranti

Hva med de unge? Studenter er blant de som er hardest rammet av ensomhet. Starten av voksentilværelsen kan gi mange gode seksuelle erfaringer, men det er ikke så lett om man havner i en nedadgående spiral av ensomhet. Det er også en økende tendens til seksuell debut i 20-årene, er det noen som har spurt om det har med ensomhet å gjøre? Grupperingen som kaller seg selv incels (unge menn som ikke får seg dame) har økt jevnt, og det er en gruppering som selv i sitt fellesskap over nettet på mange måter oppfatter seg selv som ensomme.

Det dukker stadig opp flere podcaster der innsendere kan stille spørsmål og få råd. De får mange spørsmål om dating for tida, for mange lurer på hvordan kan man date og bruke for eksempel Tinder under en pandemi.

Å bruke tjenester som Tinder har tidligere vist seg å ikke være særlig nyttig for de som er ute etter langvarige forhold. Forskere ved NTNU fant at det stort sett var de som var interesserte i å finne partnere for one-night-stands eller liknende kortvarige forhold utenfor Tinder, som også fant slike partnere via Tinder.

De som var interesserte i langvarige forhold hadde gjerne ikke så mye mer flaks med å finne det på Tinder enn på en vanlig bar. Men under en pandemi er både one-night-stands og langvarige forhold ganske vanskelige å finne.

Selv om man er alene eller kanskje opplever at det forholdet man har ikke fungerer optimalt, så er solo-sex er flott alternativ. Det er verken galt eller feil å ha sex med selv, det er heller ikke «utroskap», eller en slags «siste spiker» i forholdet – her er det snakk om egeninnsats på flere områder. Det går fint å både ha solo-sex og samtidig jobbe med å få forholdet til å fungere, noen ganger kan det til og med berike sexlivet opp mot andre mennesker.

 

LES MER: 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This