5
(2)

Dagens tips er å finne en annen måte å uttrykke seg på enn å si at man føler seg feit.

Det er ikke uvanlig å høre slanke mennesker si at de føler seg feite. Å si det når man ikke er stor er problematisk fordi det øker fordommene mot store mennesker. Det man mener er ofte at man føler seg oppblåst, overmett, stygg, lat eller lignende. Dette er egenskaper eller tilstander med negative konnotasjoner som tillegges store mennesker, men feit er ikke et synonym for usunn, mindre pen, svett eller lat.

Når man sier at man er tjukk uten å være det så søker man ofte bekreftelse fra omgivelsene på at man ikke er det. Det kan føles bra, særlig hvis man er redd for å legge på seg. Vi vil anbefale å i stedet for å sammenligne seg med noen andre å bare si at man føler seg litt usikker eller nedfor og trenger komplimenter.

Det påvirker store mennesker rundt oss negativt å høre andre mennesker omtale seg selv som feite når de ikke er det. Særlig når den underliggende betydningen er at det å være stor er negativt eller at man påtar seg en offerrolle ved å si det. Det er ikke noe iboende negativt i å være stor. Det finnes ingen feil måte å ha en kropp på.

Det å være feit er både objektivt og subjektivt. Man kan tro at man er tjukk fordi man har vært veldig tynn og blitt litt større, eller fordi noen kaller en det, uavhengig av kroppsstørrelse. Samtidig vil de fleste av oss ha en slags grense for når vi anser noen for å være tjukk eller ikke. Grensen vi setter for oss selv og andre kan være ulik. Den påvirkes både av hva som anses som sosialt akseptabelt, og det varierer fra kultur til kultur, og gjennom tidene. Vi er ikke vante til å se store menneske i (sosiale)media eller reklame i samme grad som tynne, så det er lett å bli lurt til å tro at gjennomsnittspersonen er tynnere enn de egentlig er. Å være feit er derimot ikke en følelse.

Vær klar over at diskrimineringen av store mennesker øker ettersom jo større de er, og at diskrimineringen blir verre hvis man i tillegg tilhører andre marginaliserte grupper samtidig. Det at slanke, priviligerte mennesker kaller seg feite blir å ta på seg rollen til en gruppe mennesker som opplever diskriminering og hets for å få sympati. Det er ikke ok. Det kan påvirke selvbildet til de som hører det ved at man sammenligner seg og tenker at man selv også er stor, og oppfatter at det blir sett på som noe negativt. Det er også bra å unngå hvis det er noen som ER store i nærheten da det kan oppfattes som en sammenligning, eller nedsettende.

I stedet for å kalle seg feit, så anbefaler vi å finne ut hva det egentlig er du kjenner på og si det. Hvis du syns det er vanskelig å sette ord på hva du føler, så kan du prøve å finne ut av det sammen med noen du kjenner og stoler på, eller en terapeut. Kanskje er det nyttig å jobbe med disse følelsene for å gjøre dem mindre viktige. Sannsynligvis så vil det ha fordeler for deg selv også å uttrykke det du egentlig mener. Du kan jobbe med det, og unngår samtidig å stigmatisere andre.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This