5
(3)

De fleste foreldre blir gjerne panikkslagne hvis barnet vandrer inn og ser dem ha sex med seg selv eller partner(e). Dagens tips handler om hva man skal gjøre hvis det skjer.

Det er viktig å ikke overreagere. Slutt med det du eller dere holdt på med og oppfør deg så rolig og normalt som mulig. Å ha sex er ikke noe å skamme seg over, og man ønsker ikke å overføre skam til barnet. Prøv å finne roen og se hvordan barnet reagerer før du starter med en lang – og kanskje unødvendig – forklaring.

Hvis barnet spør om hva dere gjorde, så kan dere gi en alderstilpasset forklaring. For eksempel så kan du si at dere lekte, koste eller var gode mot hverandre. Det er helt greit å si at dere hadde sex, men man trenger ikke å pøse på med detaljer som barnet ikke vil ha. Kanskje overvurderer du hvor mye barnet så, og bare gjør det mer forvirret.

Svar på spørsmål som barnet måtte ha, både der og da og senere. Les gjerne dagens tips om hvordan man snakker med barn om seksualitet.

Små barn har ikke noen kontekst å plassere voksen seksualitet i, og kan bli bekymret når foreldrene lager rare lyder, beveger seg mye, eller blir sjokkert. Bruk litt tid på å trygge barnet hvis det virker skremt, og forklar at det ikke er noe å være redd for.

Eldre barn kan godt minnes på at foreldre også trenger alenetid. For å forebygge at det skal skje igjen så kan du lese dette tipset om hvordan man kan få privatliv. Men ikke vær for hard mot deg selv. Slike ting kan skje, og det er svært sjelden skadelig for barna.

Sjekk gjerne episoden i nettserien Sexterapi der man snakker om barna og seksualiteten:

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This