5
(1)

Nesten alle er enige om at utroskap ikke er ok, men hva vil det egentlig si å være utro i dagens samfunn?

I dagens moderne samfunn så er det mange ting som blir sett på som utroskap.

For eksempel å ha sex med noen andre, å flørte, å chatte, og så videre. Noen kan mene at det å fortelle en hemmelighet til noen andre og ikke til sin partner er emosjonell utroskap, mens andre tenker at det ikke er sex (og dermed ikke utroskap heller) å motta oralsex.

Vi vil si at utroskap er det å bryte med avtalte grenser om troskap.

Personene i hver enkelt relasjon må bli enige om hva utroskap er for dem. Mange hopper dessverre over denne samtalen i begynnelsen av forholdet fordi man enten er skråsikker på at en vil være enige om hvor grensen går, eller fordi man i nyforelskelsen ikke tenker på at dette kan bli en problemstilling senere.

Det kan være fatalt for forholdet fordi man raskt kan havne på utsiden av det som er akseptert.

I tidligere tider så var ekteskap oftere basert på et praktisk samarbeid enn på kjærlighet. Det var viktig å vite hvem som var far til eventuelle barn for å sikre at det var egne barn som arvet en, og kvinners seksualitet ble kontrollert på grunn av dette. Menn hadde i stor grad frikort til å være utro, selv om det var og er en synd eller tabu i flere kulturer og religioner. Det er fremdeles dødsstraff for å være utro i ni land.

I dag gifter vi oss i stor grad på grunn av kjærlighet og ønsket om en livspartner som skal elske oss resten av livet. Det er nok ikke tilfeldig at ekteskapsløftene har med et punkt om troskap, eller at de ti bud inkluderer to bud om utroskap. Det er en synd både å være utro, og å tenke på det.

Nesten alle er enige om at det ikke er greit å være utro.

Likevel er mellom 26 og 75 prosent av oss utro i løpet av livet. Tallet varierer så mye fordi vi definerer utroskap ulikt. Noen utsetter kanskje samtalen om utroskap med sin partner fordi de frykter å få friheten sin kraftig innskrenket, eller fordi de tror de vil bli mistenkt for å ha vært utro hvis de spør om hva utroskap er i deres relasjon.

Vi anbefaler likevel å ta praten. Sannsynligvis har dere relativt like grenser, og hvis ikke må man vurdere om man passer sammen. Uansett er det best å vite hva man har å forholde seg til, eller om man kan finne et kompromiss.

 

I YouTube-videoen nedenfor snakker Esther Perel om utroskap ut fra boken Rethinking infidelity. (Engelsk tale)

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This