5
(1)

Hjemme i Ungarn er Jozsef Szajer blant annet kjent for sin kamp mot LHBT+ rettigheter og for å ha tapt i retten da han gikk til sak mot en LHBT+aktivist som påstå at politikeren var homofil.

Nå er han kjent over hele Europa etter at han ba landet sitt om unnskyldning etter at belgisk politi slo til mot ham og rundt 20 andre menn på en ulovlig fest i Brussel i begynnelsen av desember.

Det er senere blitt avdekket at festen var en sex-fest for homofile menn, og reaksjonene har selvsagt ikke latt vente på seg.

Mot sin vilje er nå den konservative og homofobiske politikeren blitt et slags ikon for LHBT+kampen i Ungarn, blant annet ved å bli avbildet som klisjeaktig tøff lærhomse på veggmalerier, plakater og selvsagt sosiale medier.

Jozsef Szajer, en veteran i ungarsk politikk og nær alliert av statsminister Viktor Orbán, gikk brått av som representant i EU-parlamentet i begynnelsen av denne måneden.

Han oppga «personlige årsaker» som begrunnelse, men like etterpå innrømmet 59-åringen at han hadde brutt covid-19-reglene og var tatt for besittelse av ecstasy.

Lokal presse har beskrevet den aktuelle sammenkomsten som en sex-fest, men det har verken Szajer eller myndighetene kommentert.

Immunitet

Belgisk påtalemyndighet opplyser at rundt 20 menn fikk bøter på 250 euro hver for å ha deltatt på en fest i sentrum av Brussel i strid med koronarestriksjonene. Szajer og to andre gjester benyttet seg av diplomatisk immunitet da politiet dukket opp.

Szajer er blant grunnleggerne av regjeringspartiet Fidesz og var med på å skrive Ungarns nye grunnlov i 2011. 59-åringen ber om unnskyldning for å ha brutt covid-19-restriksjonene, men benekter at han tok narkotika.

Skandaler rundt Orbáns parti

– Politiet sier det ble funnet en ecstasypille. Den er ikke min, jeg vet ikke hvem som plasserte den der eller hvordan, uttalte Szajer.

Hendelsen er den siste i en rekke skandaler rundt medlemmer av Fidesz, som har forsøkt å løfte fram Ungarn som en forsvarer av kristne familieverdier. Statsminister Orbán er en hardnakket kritiker av den liberale politiske kulturen i Vest-Europa. Orbán bygger sin politiske makt på det han selv kaller et illiberalt kristent demokrati.

Szajer ble valgt inn i Ungarns nasjonalforsamling fire ganger mellom 1990 og 2002 og har vært folkevalgt i Brussel siden 2004. Regjeringspartiet har kalt ham «det mest kjente og anerkjente ungarske medlemmet av EU-parlamentet».

Stengte barer

Festen ble holdt i kjelleren til en bar i den belgiske hovedstaden, opplyser påtalemyndigheten til avisen Het Laatste Nieuws. Landet er underlagt strenge koronarestriksjoner, inkludert stenging av alle barer og forbud mot å treffe flere enn én person man ikke bor sammen med.

Szajer blir ikke straffeforfulgt med mindre EU-parlamentet opphever hans immunitet, men parlamentarikeren sier at han er klar til å betale en eventuell bot.

Det blir med jevne mellomrom hevdet at de mest innbitte og til tider mest aggressive homofobene faktisk i realiteten er homofile som ikke tør å stå for hvem de er. I dette tilfellet kan det virke som denne tesen stemmer.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This