5
(5)

Denne merkedagen ble opprettet i 2009 for å støtte BDSM-ere og fetisjister.

Å ha en fetisj er å tenne på noe som ikke direkte har noe med sex eller reproduksjon å gjøre, som for eksempel lær, høyhælte sko eller å bli dominert.

På en dag som denne kan det være fint å minnes Svein Skeid, mannen som både i Norge og internasjonalt, førte an i kampen for at både fetisj og BDSM skulle fjernes fra Verdens helseorganisasjon (WHO) sin liste over psykiske lidelser. Skeid gikk bort i desemeber i fjor, her kan du lese hva Seksualitet24 skrev da hans dødsfall ble kjent.

BDSM står for…

Bondage. Dette betyr at man tenner på å begrense- eller å få begrenset bevegelsesfriheten. Det kan man gjøre ved for eksempel å binde noen fast med tau, å surre dem inn i cellofan, å holde dem fast, eller ved å gå i svært høyhælte sko som gjør det vanskelig å gå uten å bli støttet.

Disiplin. Dette inkluderer gjerne straff, belønning og regler som må følges. Mange tiltrekkes av at handlinger får forutsigbare konsekvenser, som for eksempel at hvis man ikke har fulgt regelen om å gå uten truse, så får man ris. Disiplin kan også bidra til å bygge opp en seksuelt ladet stemning hvor man føler seg sett og kan ta initiativ til lek ved å bryte en regel, eller ved å utføre en ordre på en særlig samvittighetsfull måte.

Dominans og underkastelse. Dette betyr at en eller flere har en dominant rolle mens andre har en underdanig, og så leker man med maktforskyvningen. Stort sett alle spiller disse rollene i hverdagen som ansatt eller sjef, lege eller pasient, politi eller noen som blir stoppet i fartskontroll. Da er det ikke så rart at mange av oss seksualiserer dem og får lyst til å eksperimentere med maktforskyvning i en trygg og samtykkende setting.

Sadisme og masochisme. Sadister tenner på å gi smerte på og masochister tenner på å få den. Ofte tenner ikke sadisten på selve smertepåføringen i seg selv, men på samspillet og reaksjonen de får fra masochisten i form av blikk, lyd eller bevegelse. Masochister liker kun å bli påført smerte på bestemte måter og steder. Denne dynamikken er helt avhengig av samtykke og tillit mellom de som leker sammen.

BDSM kan sees på som en seksuell orientering, en preferanse, en identitet eller et samlebegrep for en gruppe av fetisjer.

Ha en flott fetisjdag og husk stoppordet!

Vil du lære og lese mer om BDSM og fetisj? På denne samlesiden kan du lese deg opp på temaet.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This