5
(2)

17. mai er Norges nasjonaldag som feirer med pomp og prakt, is, brus og glade barn. 17. mai er også den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi.

Norge kjempet kampen for å være en selvstendig nasjon, kampen for å elske hvem man vil fortsetter. Seksuelle rettigheter er menneskerettigheter!

Den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi (engelsk: The International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) er en dag arrangert til støtte for homo-, bi- og transpersoner og for å kjempe mot regler og holdninger som er imot dem. Dagen blir feiret den 17. mai hvert år, første gang i 2005.

Det er meningen at dagen skal gjøre de som arbeider for disse gruppene synlige, og stimulere til samfunnsdebatt.

Det var franske Louis-George Tin som tok initiativ til dagen, som blir støttet av den internasjonale organisasjonen for lesbiske og homofile (International Lesbian and Gay Association, ILGA).

Den første feiringen fant sted femten år etter at Verdens helseorganisasjon strøk homoseksualitet fra listen sin over sinnslidelser.

Den ble også feiret ett år etter at den amerikanske delstaten Massachusetts ga homofile lov til å gifte seg på lik linje med heterofile.

I Norge er det nok nasjonaldagen som er i folks bevissthet, men mens vi feirer egen grunnlov, uavhengighet og selvstendighet kan det også være på sin plass å tenke over at det fortsatt er de som kjemper for en av de mest elementære menneskerettighetene – det å være seg selv og elske hvem man vil.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This