5
(5)

Dagens tips er til deg som er funksjonsvariert. Du har rett til å utforske din seksualitet.

Dessverre er det slik at noen funksjonsvarierte eller personer med nedsatt funksjonsevne blir nektet seksualundervisning. Noen blir tatt ut av klassen når den foregår fordi lærere tror at de av oss som er funksjonsvarierte ikke har bruk for slik undervisning, andre blir nektet det av foreldre, eller får ikke tilpasset undervisning slik at de kan følge med.

Det kan du klage på, eller selv ta initiativ til å lære mer som ungdom eller voksen. Det å lese her på nettsiden kan være en god start. Oppsøk også gjerne en sexolog eller habiliteringstjenesten.

Det er dessverre slik at funksjonsvarierte mennesker ofte infantiliseres, særlig kvinner. Det er ikke så rart fordi mange får hjelp av assistenter, foreldrene sine, eller andre, som ser på dem som aseksuelle. Det er viktig at hjelpere legger til rette for at funksjonsvarierte kan utforske sin seksualitet alene eller sammen med andre.

Mange funksjonsvarierte kvalifiserer for å få seksuelle hjelpemidler via NAV.

 Vær klar over at menn oftere blir gjort oppmerksomme på denne ordningen og oftere får tildelt hjelpemidler. Er du kvinne, så er det derfor ekstra stor grunn til å ta initiativ selv.

Når man snakker om de av oss som er funksjonsvarierte og seksualitet så er det mye fokus på overgrep. Det er selvsagt viktig å snakke om det og jobbe for at færre skal bli utsatt for overgrep, men vi må også huske på at det å bli kjent med og utforske sin egen seksualitet er en menneskerettighet.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This