5
(1)

I fjor ble 113 kvinner i Frankrike drept av menn – de fleste av partner eller ekspartner. Nå krever franske feminister igjen en konkret plan fra myndighetene.

Drap på kvinner har igjen fått stor oppmerksomhet i Frankrike etter at tre kvinner ble drept i løpet av 24 timer nyttårshelgen. Hendelsene utløste et nytt ramaskrik fra feministiske organisasjoner.

– På et tidspunkt da familier og venner feiret nyttår, ble tre kvinner blitt myrdet fordi de er kvinner, uttalte #NousToutes -foreningen.

Franske feminister anklager president Emmanuel Macrons regjering for å ha gjort for lite for å beskytte kvinner. De mener at tallenes tale fra 2021 viser det, da altså 113 kvinner ble drept.

De fordømmer det de kaller «tausheten til Emmanuel Macron og regjeringen i møte med sexistisk og seksuell vold i Frankrike».

Startet året med drap

1. nyttårsdag fant politiet i Nice liket til en kvinne i bagasjerommet på en bil. Ekspartneren hennes tilsto å ha kvalt henne. I Meurthe-et-Moselle-regionen innrømmet en mann i 50 årene å ha drept sin partner, en 56 år gammel kvinne. Da politiet fant liket lørdag sto fortsatt en kniv fast i brystet hennes.

Og inn i de små timer søndag knivstakk en 21 år gammel soldat sin 27 år gamle kjæreste til døde- også hun soldat.

Vi må bekjempe holdningene

–2021 gikk inn i historien med over 100 drap på kvinner, og det nye året begynte med tre nye drap – alle begått under skandaløse forhold, oppsummerte statsminister Jean Castex i parlamentet denne uka.

Han lovte at regjeringen vil gjøre alt for å ta ondet ved roten.

Castex minnet om at regjeringen allerede har tatt flere skritt for å bekjempe vold i hjemmet. Blant annet har regjeringen fått opprettet en døgnåpen nødtelefon og satt i gang opptrening av 90 000 politifolk slik at de skal håndtere varsler fra kvinner om mishandling på en bedre måte.

Nye prosedyrer

De nye prosedyrene ble satt i verk i fjor for å få kvinner til å formelt melde fra om vold i hjemmet, og om seksuelle overgrep og andre overgrep. Virkemiddelet besto blant annet i at kvinnene skulle slippe å møte opp på politistasjonene der mange ofre har fortalt at de har følt seg ukomfortable og misforstått.

Tiltaket kom etter at titusenvis av kvinner i Frankrike hadde delt vitnesbyrd på nettet om sitt møte med politiet i slike saker. De skal ha opplevd at politiet klandret dem for mishandlingen de ble utsatt for, og at politiet feilbehandlet meldingene.

Mange steder kan nå politiet isteden rykke ut til der kvinnene befinner seg, og der de føle seg trygge.

Castex sa også at regjeringen har avsatt én milliard euro (ca. 10 milliarder kroner) i året på kampen mot vold i hjemmet.

– Fra og med neste år vil det også være en «likestillingsuke» på skolene rundt den internasjonale kvinnedagen 8. mars, opplyste Castex.

Ikke nok

Marylie Breuil fra #NousToutes er likevel ikke fornøyd.

– Det er en enorm forskjell mellom midlene som brukes og antallet kvinner som utsettes for vold i hjemmet, uttalte hun til kanalen Franceinfo. Organisasjonen mener over 200.000 franske kvinner årlig er voldsutsatt.

– Antallet årlige drap på kvinner er stadig høyt, det er veldig alvorlig, sier hun.

Det høye antallet skapte store reaksjoner i Frankrike. Det utløste blant annet en graffitikampanje blant franske feminister.

Franske kvinneorganisasjoner mener at regjeringen må sette inn flere tiltak som kan forebygge vold og drap. De mener også at bruk av elektroniske armbånd – som varsler kvinner og politi om at potensielt voldelige ekspartnere nærmere seg, ikke brukes i stor nok utstrekning.

Tema i valgkampen?

Kvinnevold kan bli et tema i valgkampen forut for presidentvalget i april. Den konservative presidentkandidaten Valerie Pecresse sier hun vil ha spesialdomstoler for å behandle saker om vold i hjemmet.

-Vold i hjemmet har aldri fått så stor oppmerksom i den offentlige debatten som nå. Men det er langt fra nok, skrev hun i en kronikk i avisen Le Monde tirsdag denne uka.

Det er ikke bare i Frankrike partnervold er et problem. En rapport fra Verdens helseorganisasjon WHO fra i fjor anslår at hver tredje kvinne i verden blir utsatt for fysisk eller seksuell vold. Partnervold er den vanligste typen mishandling.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This