I kjølvannet av at nettsaken «Siljes (33) mann må svare når noen ringer henne: – Kåte menn misforstår jobben min totalt» på TV2.no og «Sexolog ble truet med voldtekt: Jeg vet hvor du bor!» her på Seksualitet24.no har vi fått mange tilbakemeldinger fra fetisjister om hvordan fetisjer omtales i media.
Noen mener at det er trist at fetisjer blir nevnt i «negative saker», men mener likevel at det viktig og riktig fordi ubehagelig oppførsel må tas på alvor og adresseres uansett hvem som gjør det. Andre innvender at det ikke hadde vært nødvendig å nevne at noen av mennene som ble omtalt også var fetisjister.
Friskmeldt i 2018
Fetisjer ble internasjonalt fjernet som diagnose først i 2018. I Norge ble den fjernet allerede i 2011, blant annet særlig takket være Svein Skeid sitt grasrotarbeid.
En fetisj er å tenne seksuelt på noe som ikke har med reproduktiv sex å gjøre. Fetisjer kan være å tenne på ulike gjenstander, antrekk eller kroppsdeler.
- LES MER: Nyt din fetisj
Men friskmeldingen er fortsatt i så nær fortid at mange fetisjister stadig sliter med at de er stemplet som syke. De som liker ulike fetisjer blir også ofte fremstilt som skumle, latterlige eller stakkarslige.
Ikke nødvendig å nevne
Selv om det ofte råder en manglende forståelse for hva en fetisj eller en fetisjist er, skal man ta la være å bringe temaet på bane når det inngår i en negativ sammenheng?
En av de som har tatt kontakt med Seksualitet24 forteller at mange fortsatt er nødt til å forklare og jobbe med å bryte tabuer knyttet til sin fetisj for at for eksempel en partner skal forstå hva det dreier seg om. Da er det kanskje forståelig at det ikke føles greit om fetisjer ofte blir nevnt i negativt ladde saker.
Har ikke med fetisjer å gjøre
Sakene på TV2 og Seksualitet24 dreide seg først og fremst om grenseoverskridelser, i et tilfelle var det snakke om det som sexologer vil kalle en dårlig forvaltning av sin fetisj.
Marius Hofseth er president i SLM, Scandinavian Leather Men, som er en norsk klubb i Oslo for homofile og bifile menn med interesse for fetisjisme og sadomasochisme. Klubben ble startet i 1976, og er med det Norges eldste fetisj- og BDSM-klubb. SLM Oslo har i dag over 300 medlemmer. Han synes det er greit at det ble nevnt at en av mennene var fetisjist.
«Problemet her er jo vedkommendes grenseoverskridende handlinger, ikke hans fetisjer. Det blir heldigvis ikke gjort en stor sak av fetisjer i reportasjen, og det er jo positivt,» mener Hofseth.
«Det var jo nettopp slike personer som i sin tid «beviste» at fetisjister var syke. Samtidig er det helt greit at det blir nevnt i denne saken, det er mulig jeg er vel optimistisk og forutsetter at folk må skjønne at dette ikke skyldes fetisjen,» kommenterer Hofseth til Seksualitet24.
Hva mener og tenker du? Send oss gjerne dine kommentarer til saken via denne lenken.
Foto: SLM Oslo