5
(2)

Vi fortsetter vår temauke om fertilitet. I dag er vi kommet fram til mannen.

Hvis du er cismann* og planlegger å få barn, så har vi samlet noen tips til deg.

Tidligere så trodde man at det var lurt å vente relativt lenge mellom hver gang man hadde sex fordi det skulle bedre sædkvaliteten.

Nå vet vi at en bør ha sex 2-3 ganger i uken (særlig rundt kvinnens eggløsning) for å ha størst mulighet til å lykkes. Kroppen produserer hele tiden nye sædceller, så det er ingen grunn til å spare på dem i lengre tid enn det.

Ta hensyn til kroppens signaler og ta vare på den. Spis slik at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Finn gjerne en lystbetont aktivitet og finn en god balanse mellom trening og hvile. Det å være i jevnlig aktivitet er bra både for helsa generelt og for sædkvaliteten. Stress eller for hard trening bør unngås.

Både røyking og å drikke alkohol reduserer fertiliteten. Derfor er det bra å la være å drikke alkohol og å slutte å røyke.

Det er lurt å ikke ta varme bad eller å gå i for trangt undertøy mens man prøver å bli gravide. Begge deler kan gjøre testiklene varme, og sæden trives best når testiklene er litt kjøligere enn resten av kroppen, det er derfor de henger på utsiden av kroppen i en egen pung.

Det er mye fokus på at kvinners fruktbarhet synker med alderen helt til den blir borte med overgangsalderen, men det snakkes mindre om at også menns fertilitet påvirkes av aldring. Derfor er det viktig også for menn å ikke vente for lenge.

Hvis man har prøvd å bli gravid i mer enn ett år uten å lykkes så anbefales det å ta kontakt med lege. Da kan man finne ut om det er en medisinsk grunn til at dere ikke har lyktes enda og eventuelt få hjelp.

 

*)Cismann= En mann som identifiserer seg med det kjønnet han ble tildelt ved fødselen

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This