Hele denne uken har vi skrevet om fertilitet og det å få egne biologiske barn. Du finner alle tekstene under Dagens Tips. I dag handler dagens tips om fertilitet for transpersoner. Hva bør du tenke på hvis du er trans du ønsker å bli gravid?
I Norge måtte transpersoner sterilisere seg for å kunne endre juridisk kjønn fram til 2016. Dette var tragisk for de som ble kastrert mot sin vilje og mistet muligheten til å kunne få egne, biologiske barn. Nå er reglene endret og flere vil kunne få egne, biologiske barn, men tvangssteriliseringen vil alltid være en skamplett i norsk historie.
For de av oss som er trans og ønsker å bli gravide så kan en av de største utfordringene være cisnormativitet og transfobi både i helsevesenet og ellers. Vi anbefaler å prøve å finne en transkompetent behandler og å lese seg opp en del selv. Det burde ikke være nødvendig, men er dessverre det.
Hvis du får hormonbehandling (uavhengig av kjønn) så vil dette kunne påvirke fertiliteten din negativt, særlig over tid. Det er derfor lurt å tenke over om det er sannsynlig at du vil ønske å få barn før du starter med slik behandling, eller så tidlig som mulig. Det anbefales å fryse ned egg- eller sædceller før man starter behandlingen hvis man har mulighet til det.
For transkvinner og andre som kan produsere sædceller så kan man stoppe hormonbehandlingen i en periode, til man har fått god sædproduksjon og kan fryse ned sæd, eller gjøre noen gravide.
For transmenn og andre som har eggceller så kan man stoppe hormonbehandling i en periode og hente ut eggceller eller bli gravid. Eventuelle eggceller som er hentet ut kan fryses ned og brukes senere.
Dersom du planlegger kjønnsbekreftende behandling i form av genital kirurgi, så bør du diskutere mulighetene for å hente ut egg- eller sædceller på forhånd.
Eggdonasjon og lagring av egg på ikke- medisinsk grunnlag ble lovlig i Norge i 2020, men systemene er ennå ikke på plass i januar 2021. Derfor er det lurt å orientere seg litt avhengig av når du leser dette for å finne ut om det er mulig å lagre egg og hva du kan bruke dem til etterpå.
For inspirasjon og kunnskap så anbefaler vi å følge foreldre som er trans i sosiale medier. Gode eksempler er @transfertility, @dannythetransdad og @comingoutchristine.