5
(3)

I dag er tredje dag i vår temauke om fertilitet. I dag er vi kommet til de av oss som er store.

De av oss som er store blir diskriminerte i helsevesenet. For eksempel så blir vi ofte forventet å slanke oss før vi får helsehjelp.

Det er kjent at det å være stor kan gjøre det vanskeligere å bli gravid både for menn og kvinner fordi det å være stor blant annet påvirker hormonnivåer som har innvirkning på fruktbarheten.

Det som er mindre kjent er at kun 3 prosent av de som klarer å slanke seg holder vekten nede over tid. Dessuten kan en miste menstruasjonen hvis en slanker seg. Vi anbefaler derfor å fokusere på andre ting enn bare slanking for å bedre fertiliteten dersom det er nødvendig.

Det kan være greit å være klar over at de fleste klinikker har grenser på BMI eller vekt for å gi prøverørsbehandling. Hvis du har blitt anbefalt prøverørsbehandling så kan det være lurt å undersøke på forhånd hvordan sykehusavdelingen eller klinikken du skal til forholder seg til store pasienter. Kanskje vil det lønne seg å bytte avdeling hvis det er en mulighet.

For menn er det viktig å følge de generelle rådene for menn, og fokusere særlig på det som gjelder å holde testiklene litt kjøligere enn kroppstemperaturen ellers. Det kan se ut til at grunnen til at noen store menn har redusert sædkvalitet er fordi det er mer fett rundt testiklene, noe som gjør det at temperaturen blir for høy for sæden. Derfor er det ekstra viktig for store menn å unngå for trangt undertøy i perioden hvor man prøver å bli gravide,

Kvinner bør følge de generelle rådene for kvinner og forsøke å finne en fettpositiv lege eller gynekolog. En fettpositiv behandler er en som fokuserer på å ha så god helse som mulig i den kroppen du har og ikke automatisk går ut i fra at en vil ha problemer med å bli gravid eller føde på grunn av vekt.

Det er viktig å huske på at mange store mennesker blir gravide og har ukompliserte svangerskap, så det er ingen grunn til å anta det verste. Les gjerne boken Fat and fertile av Nicola Salmon for flere tips og oppmuntring.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This