33 mistenkte menneskehandlere er pågrepet i en aksjon i regi av EUs politisamarbeid Europol. I tillegg er 45 andre mistenkte blitt identifisert.
Årets aksjonsdager mot menneskehandel med barn i Europa har ført til totalt 175 arrestasjoner og funn av 187 potensielle ofre, hvorav 92 var under 18 år, opplyser Europol.
Et bredt spekter av politimyndigheter deltok i aksjonen, samt innvandringsmyndigheter, grensemyndigheter, arbeidstilsyn, sosiale tjenester og barnevernstjenester.
Menneskehandel med barn er et underrapportert problem, skriver Europol i en pressemelding. Mange blir solgt for seksuell utnyttelse eller som arbeidskraft. Kriminelle tvinger gjerne barna til å tigge eller begå ulike forbrytelser, for eksempel smugling av ulovlige varer.
Fokuset i år var mindreårige uten ledsager eller mindreårige som hadde forsvunnet fra krise- og mottakssentre, ettersom disse gjerne er mer utsatt. Flere ble oppdaget ved grenseoverganger, blant annet mellom EU og Schengen-land.
I Europa blir de aller fleste barna solgt til menneskehandel av familiemedlem, mens mindreårige fra land utenfor Europa oftere blir offer for flyktningsmuglere, som samarbeider med andre voksne som følger barna på reisen til Europa.
Europol-aksjonen fant sted mellom 28. juni og 4. juli, og omfattet totalt 18 europeiske land.
DERFOR PUBLISERER
VI DENNE SAKEN
Hva har denne nyhetssaken på en sexpositiv nettside å gjøre, tenker du kanskje? Vi skriver om dette fordi vi ikke vil late som om seksualitet ikke har negative sider.
Sex uten samtykke, enten det er i kombinasjon med vold og trusler eller ikke, er ikke sex, det er overgrep og en kriminell handling som bør både anmeldes og straffes.
Både overgriper og offer kan være personer man ikke ser for seg i disse rollene, og sånn sett kan dette skje med hvem som helst, uansett status, roller, alder, kjønn, seksuell legning og etnisk, kulturell eller sosial bakgrunn.
Dersom du er blitt utsatt for overgrep bør du ta kontakt med fastlegen din eller ditt lokale krisesenter, politiet på 02800, er liv og helse i fare kan du ringe 112, støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008, eller du kan ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt, på telefon 22 44 40 50.