4.2
(5)

Om det er nøye planlagt eller bare et resultat av at man har vært mye hjemme den siste tiden, og i tillegg kanskje vært litt slurvete med prevensjonen; et svangerskap trenger slett ikke bety det samme som at sexlivet settes på pause, heller tvert imot.

I tillegg til gjensidig respekt og vennskap, så er ofte et godt og fungerende sexliv limet i et parforhold. Det skaper tillit, gir bedre fysisk og mental helse, er angstdempende, demmer opp for aggresjon og gir et bedre immunforsvar.

Sexlivet støter av og til på noen utfordringer, det være seg stress på jobben, sykdom, utroskap, barn, utenforstående forhold som man overhodet ikke har kontroll på eller et svangerskap.
Når flere slike utfordringer oppstår samtidig, eller som en konsekvens av hverandre, så gjelder det å holde fast på respekten, vennskapet og den gode seksualiteten.

Ingvill Dalseg er utdannet jordmor. Hun er også politiker med stort engasjement, blant annet for mental helse. Seksualitet24 har bedt henne komme med noen råd i forbindelse med å opprettholde den gode seksualiteten under utfordrende forhold, der svangerskap også er en del av bildet.

Sex er mer enn samleie
«Sex er muligens ikke det som står øverst på lista når jobbsituasjonen er usikker, hverdagen er utfordrende eller man er kvalm i starten av svangerskapet. Den største utfordringen er kanskje at folk tenker på selve samleiet når man snakker om sex, men det er viktig å huske på at sex er så mye mer enn det,» forklarer Dalseg.

«Man trenger ikke ha heftig sex for å bli gravid og det er jo faktisk slik at det bare er mannen som trenger å få orgasme for at et par skal bli gravide, nesten litt kjedelig for oss kvinner. Sånn sett jobber naturen bare for seg selv, og litt mot oss mennesker, om man tenker på god og positiv seksualitet.
Skal vi få mest mulig ut av sex, et gode som både er sunt og gratis, så må vi hjelpe til litt selv, et godt sexliv og en positiv seksualitet krever litt innsats,» sier Dalseg.

Jordmoren understreker at det er viktig å sette søkelys på kvalitet foran kvantitet og nytelse foran prestasjon.

Sex ikke skadelig
Verken fosteret eller graviditeten er i fare dersom man har sex under et ordinært svangerskap uten komplikasjoner. Kvinnekroppen er for eksempel slik tilrettelagt at livmorhalsen trekker seg inn til siden og bort fra skjeden, som et ekstra sikkerhetstiltak for å ta vare på det nye livet.

Gravide har en tendens til å blø lettere, det være seg neseblod, tannkjøtt eller fra slimhinner i skjeden. Derfor er det ingen grunn til panikk dersom det kommer litt blod etter et samleie. Litt blod på papiret etter toalettbesøk er normalt. Og kommer det mørk brun utflod dagen etter samleiet, er dette gammelt blod og helt ufarlig.

Dersom det oppstår større friske blødninger bør man kontakte fastlege, jordmor eller legevakt. Noen gravide blir anbefalt ikke å ha samleie, eller penetrering.

«Med eller uten forbud for samleie, så er det viktig å huske at for mange kvinner er ikke alltid penetreringen det som definerer vellykket sex. Hos svært mange kvinner er det jo klitoris som sørger for orgasmen, så det går helt fint å la både vagina og penis få en pause, om man er klar for det.

Oppdag nye erogene soner hos hverandre, gi hverandre massasje, bruk munnen og hendene, finn nye stillinger og bruk fantasien,» oppfordrer jordmoren.
Dalseg mener det er helt greit at paret bruker både leketøy og det å se på porno for å utvide sitt seksuelle repertoar, så lenge begge synes det er spennende og opphissende.

Fortell henne at hun er flott
Dalseg påpeker viktigheten av både god tid og kommunikasjon.

«Den som er gravid, føler seg kanskje ikke attraktiv, og det kan være grunnen til at sexlysten er laber. Da er det viktig at partneren er flink til å kommunisere at han eller hun opplever den gravide som attraktiv og flott» mener Dalseg.

Og så må begge parter være klar over at selv om sexlysten i utgangspunktet ikke er på topp, så kan den våkne til liv bare man er villig til å bruke god tid på «oppvarmingen».

Jordmoren anbefaler også gjensidig onanering, enten at man hjelper hverandre eller bruker hendene på seg selv, mens man kysser og koser, eventuelt sier fine (eller frekke) ting til hverandre.

Ikke glem partneren
Mange jordmødre understreker for øvrig viktigheten av at den gravide ikke glemmer sin partner under svangerskapet.

«Under et svangerskap dreier det meste seg om den gravide og barnet som vokser i magen. Er man i et forhold så er det viktig å ikke glemme partneren. Åtte – ni måneder med fullstendig avholdenhet kan bli tøft for både for den gravide og kjæresten. Svangerskapet er en del av parforholdet, og det er viktig å sørge for at parforholdet ikke blir skadelidende mens det nye livet blir til,» forteller jordmoren.

Ingen skal selvsagt ha sex mot sin vilje, eller ha sex om det gjør vondt eller om man er syk, men de aller fleste svangerskap er «normale», og jordmoren advarer mot at den gravide fratar partneren muligheten for nærhet og intimitet under svangerskapet.

«Det er viktig å snakke sammen og være åpne og oppriktige. Pass på så dere ikke kommer i en situasjon der partneren må mase seg til sex. For det første er det ikke særlig sexy at noen må sutre seg til nærhet, og for det andre så er det usunt for et forhold at sex blir en forhandlingsvare mellom parter som ikke er likeverdige,» forklarer jordmoren.

Som likevel er åpen for at «forhandlinger» kan være en del av pakken.

«Det er jo ikke noe i veien for at partneren kan by på litt ekstraservice, det være seg husarbeid, ærender eller ekstra massasje. Det kan fort føre til en mer avslappet og fornøyd kjæreste som før du aner det får lyst på litt intim kos,» foreslår Dalseg.

«Det er også noen gravide som har mye lyst på mye mer sex enn det de har til vanlig. Hormoner og tilstanden som gravid kan være så forskjellig. Starten av svangerskapet kan være mer lystbetont enn slutten. Orgasmer kan oppleves annerledes. Graviditeten kan være en herlig tid, vær åpen og nyt den,» avslutter jordmor Ingvill Dalseg.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4.2 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This