5
(1)

Når man snakker om samtykke så er det ofte stort søkelys på kvinner. Vi er sosialiserte til å tenke at det er mannens oppgave å være pådriver, og kvinnens oppgave å sette grenser.

Virkeligheten er mer komplisert enn det. Mennesker av alle kjønn kan få grensene sine tråkket over, og det er viktig at alle innhenter et tydelig samtykke før man gjør noe.

Fordi mange forventer at menn alltid skal være klare for sex, så kan det oppstå uheldige situasjoner. For eksempel så kan man merke at den man kliner med har fått ereksjon, og da begynne å kle av personen eller ta på penis uten å ha fått samtykke først.

Det kan være mange grunner til at man ikke har lyst til å gå videre akkurat da, eller at man vil ta det litt saktere, og det skal respekteres.

Det å få reisning kan skje helt uten at man vil det, og er ikke alltid et tegn på at en er kåt eller at en har lyst til å bli tatt på. Man kan til og med få utløsning ufrivillig, uten å føle nytelse. Dette er fordi at ereksjon og utløsning kan være en automatisk respons på stimuli.

Noen tror dessverre at menn ikke kan bli voldtatt, og i hvert fall ikke av kvinner, men det kan de. Sex uten samtykke er et overgrep, og menn kan både føle seg presset til- eller bli tvunget til å ha sex på ulike måter uten samtykke.

Menn blir i mindre grad blir oppfordret til å tenke over sine grenser og øve på å avvise uønskede seksuelle tilnærmelser. Da kan det føles vanskelig å plutselig være i en situasjon hvor man vil si nei, men er usikker på hvordan en skal gjøre det. Vi anbefaler å være tydelig og si nei hvis du klarer det. Øv gjerne på ulike scenarioer sammen med noen du stoler på.

Vårt tips er å alltid innhente et tydelig samtykke før man har sex. Å ha ereksjon er ikke det samme som samtykke til sex.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This