Omskjæring av jenter er ulovlig i Norge, men det er likevel noen kvinner som lever med komplikasjoner etter omskjæring her. Hvis du har blitt omskåret, så skal du vite at det finnes hjelp.
Omskjæring gjøres litt ulikt fra sted til sted. Hos noen blir klitoris fjernet, hos andre blir både klitoris og kjønnsleppene helt eller delvis tatt bort, og i den mest omfattende varianten så blir klitoris og kjønnsleppene fjernet og skjedeåpningen sydd igjen.
Det å ha vært utsatt for omskjæring kan blant annet føre til smerter ved samleie eller urinering, manglende orgasme, hyppige urinveisinfeksjoner, skam og andre psykiske plager. Det er særlig viktig å få hjelp dersom man er sydd sammen og skal ha penetrerende sex eller føde.
Alle de store sykehusene i Norge skal ha kvinneklinikker som er spesialister på å følge opp de av oss som har vært utsatte for omskjæring. Her kan man få samtaler, kirurgi og annen type behandling. Alle som har vulva kan oppsøke kvinneklinikken, uavhengig av kjønn.
Det kan også være nyttig å snakke med en sexolog, særlig om de psykiske konsekvensene av et slikt inngrep. En sexologisk rådgiver kan hjelpe til med å nøste opp i for eksempel skamfølelse, bekymringer og hvordan og når man deler med en potensiell partner at man er omskåret.
En del av de av oss som har blitt omskåret kan få orgasmer ved å prøve seg fram med å stimulere ulike områder av vulva, eller andre steder på kroppen. Noen har også nytte av kirurgi for å fjerne arrvev, åpne opp skjedeinngangen eller rekonstruere klitoris der det er mulig.