5
(5)

Seksualiteten vår påvirkes av mange faktorer som fysisk form, selvfølelse, medisiner, hormoner, relasjon til partner(e), psykisk helse, og så videre. Det å ha epilepsi kan påvirke alle disse faktorene på ulike måter.

Medisiner

Det er ikke rapportert om mange bivirkninger knyttet til seksualitet av medisiner som brukes mot epilepsi. En kjent bivirkning er at enzyminduserende medisiner er at de kan utsette puberteten fordi de gir mindre kjønnshormoner i kroppen, derfor bør de ikke brukes for tidlig hvis det kan unngås.

Andre bivirkninger knyttet til seksualitet kan være mindre lystfølelse, mindre fuktighet i skjeden, kløe, smerter og lignende. Generelle bivirkninger som kvalme, tretthet, og lignende kan også påvirke indirekte. Dersom du opplever negative endringer rett etter å ha begynt på nye medisiner kan det være verdt å snakke med din behandler om dette kan være bivirkninger. Kanskje finnes det andre legemidler en kan bytte til.

 Hva om jeg får anfall mens jeg har sex?

Det er svært uvanlig å få anfall mens man har sex, og hvis man får det så er det vanligvis ikke det at man hadde sex i seg selv som førte til anfallet. Hvis det skulle skje så er det bra hvis din(e) partner(e) vet at du har epilepsi og hva de skal gjøre når du får et anfall.

Prøv å unngå stress, søvnmangel eller å drikke alkohol før du skal ha sex. Dette er ting som kan øke sjansen for å få anfall, og samtidig ting vi ofte gjør i forbindelse med sex.

Ereksjonsproblemer

Det er ikke funnet noen kjent sammenheng mellom fysiske ereksjonsproblemer og epilepsi. Dersom du opplever å få reisning om natta er årsaken til eventuelle utfordringer sannsynligvis psykisk. Epilepsi kan påvirke reisningsevnen på det psykiske planet hvis man er deprimert, mangler lyst eller blir svært selvbevisst eller har dårlig selvbilde på grunn av sin epilepsi. Rådgivning eller samtaleterapi hos psykolog eller sexolog hjelper ofte mot dette.

Selvbilde

Det å ha epilepsi kan påvirke selvbildet, noe som igjen kan påvirke seksualiteten. De av oss som har epilepsi kan bekymre oss for å bli avvist av potensielle partnere på grunn av dette, føle oss lite attraktive, oppleve at kroppen endrer seg på grunn av bivirkninger av medisiner eller lignende.

Det er viktig å jobbe med hvordan en ser på seg selv og å forsøke å ha et godt forhold til egen kropp og seksualitet. Hvis noen skulle reagere negativt på at du har epilepsi, så er det viktig å huske på at det da er deres fordommer som påvirker dem og at du er bra som du er. Hvis du føler skam over å ha epilepsi så prøv gjerne å finne noen andre som har det å snakke åpent med, eller søk profesjonell hjelp.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This