5
(1)

Er det en ting Betty Dodson (1929 – 2020) ikke var, så var det «snill pike». Hun mislikte å bli satt i bås, elsket å provosere og hjalp millioner av kvinner til å finne fram til sin egen vulva og nytelsen den kunne gi dem.

Da Betty Dodson startet på sitt korstog mot det sexnegative på 60-tallet, var det en stor del av kvinnene i det amerikanske samfunnet som aldri hadde opplevd en orgasme. Selv om kvinners seksualitet har vært et tabu og et ikke-tema i store deler av verden, må Betty Dodson sies å være en av pionerne bak den kvinneseksuelle revolusjonen. For Betty ble det en livsoppgave at kvinner skulle bli kjente med sin egen vulva, ta tak i sin egen seksualitet og nyte onaniens gleder.

Venner og bekjente av denne fargerike sexpedagogen beskriver hennes bortgang som at hun har forlatt jorden. Og de som fikk æren og muligheten til å møte dette fyrverkeriet av et menneske, vil nok nikke anerkjennende på hodet; Betty has left the Earth!

Rampete og provoserende

Betty døde 91 år gammel på Halloween, og det synes faktisk ganske passende at hun vandret ut av tiden akkurat denne dagen. Hun elsket nemlig å være en rampete, provoserende trollkjærring som sterkt og inderlig talte kvinners rett til egen seksualitet og nytelse.

Betty Dodson ble født i Kansas 24. august 1929. Som 20-åring flyttet hun til New York for å utdanne seg som kunstner. I 1968 holdt hun sitt første en-kvinne-show på Wickersham Gallery i New York City, temaet var erotikk og seksuell selvoppdagelse.

Selv om hun aldri helt forlot kunsten, så var det som sexpedagog, sex-feminist og en forkjemper for kvinners rett til både orgasme og nytelse hun skulle bli kjent langt utenfor New York og USAs grenser.

Hun var gift med Fredrick Stern fra 1959 til 1965, og det var etter dette ekteskapet at hun startet på sin egen seksuelle selvoppdagelsesreise. Hun var aldri flau over å fortelle om sin egen seksuelle appetitt, enten med seg selv, eller én mann eller én kvinne, eller flere samtidig. Hun ble av andre beskrevet som biseksuell, men mente at sex er uavhengig av kjønn og ville ha seg frabedt å bli satt i bås.

Syntes feministbevegelsen var sexnegativ

Selv om mange vil beskrive henne som feminist var hun heller ikke særlig fornøyd med den betegnelsen. Hun syntes feministbevegelsen var sexnegativ, naiv og at den fokuserte alt for mye på politikk. Hun kritiserte Eve Enslers «The Vagina Monologues» for nærmest å være mannsfientlige.

Betty ble mest kjent for sine helt spesielle workshops der hun fikk kvinner til å sitte i større grupper på opp mot 20 stykker, og utforske sine egne kropper, sin egne vulvaer og lære dem å nyte onaniens gleder og muligheter.

Betty og hennes partner Carlin Ross besøkte Norge i forbindelse med NRKs innspilling av andre sesong av sexopplysningsserien «Trekant». Betty viste en av de tre programlederne – og hele Norge – hvordan en kvinne kunne oppnå orgasme. Nesten en halv million nordmenn fikk med seg hvordan Betty ga Carlin orgasme, med en storøyd programleder Johanna som tilskuer.

Seksuell ærlighet

Betty var forfatter, kunster og pedagog. Hennes første bok «Sex for én» solgte over én million eksemplarer da den kom ut i 1987.

Hun hadde et praktisk og pragmatisk forhold til sex. «Dersom du ber en person ut på middag snakker dere jo om hva dere liker å spise. Det samme burde gjelde sex,» skal hun ha uttalt. Videre skal hun ha sagt at «når jeg lager filmer så blir det beste materialet klippet bort, fordi folk har problemer med å takle seksuell ærlighet.»

Hun utviklet det som senere er blitt kalt «Betty Dodson Metoden» for kvinner som onanerer med vibrator, gjerne av det litt kraftigere slaget. Hun rådet kvinner til å legge et håndkle mellom vulva og klitoris og vibratoren for å dempe sexleketøyets anslag slik at nytelsen og orgasmen skulle bli sterkere og lengre.

Men selv om Betty likte å være rampete så var hun også en omtenksom dame, belest og inderlig opptatt at rettferdighet. Det var nok blant annet en av drivkreftene bak hennes misjon og oppdrag – hun syntes det var dødsens urettferdig at menn skulle ha flere og bedre orgasmer enn kvinner.

I forbindelse med hennes bortgang vil det bli arrangert en kunstutstilling til minne om kunstneren Betty Dodson. Bettys partner og protesjé Carlin Ross forteller også at hun akter å videreføre Bettys arbeid gjennom Betty Dodsons egen stiftelse.

En storøyd programleder Johanna følger med når Betty Dodson gir Carlen Ross orgasme på direkten i NRKs TV-serie «Trekant». (Foto: NRK)

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This