5
(4)

De av oss som menstruerer vet at mensen noen ganger kommer på upraktiske tidspunkt. Dagens tips handler om at det går an å hoppe over mensen, og at det er trygt å gjøre det.

Hver måned så slippes en ny eggcelle ned i egglederen, og kroppen forbereder seg på kanskje å bli gravid. Dette gjør den ved å lage en tykkere slimhinne inne i livmoren som egget kan feste seg i hvis det blir befruktet. Du får mensen fordi kroppen kvitter seg med slimhinnen i livmoren hver måned når du ikke ble gravid. Mensen er en naturlig prosess, og vi anbefaler å oppsøke lege hvis den stopper tilsynelatende uten grunn, men det er ikke farlig å hoppe over den med vilje.

Noen ganger passer det veldig dårlig å ha mensen, for eksempel hvis man skal på militærøvelse, på ferie, eller lignende. Da er det kjekt å vite at man kan utsette eller hoppe over den.

Hvis du går på p-piller, bruker p-ring eller p-plaster så kan du utsette den ved hjelp av prevensjonsmiddelet. Har du et pillebrett med 21 piller, så begynner du bare rett på et nytt brett uten å vente i noen dager først. I noen pillebrett er det sukkerpiller du tar de siste dagene. Hvis du lar være å ta dem og begynner rett på et nytt brett, så vil du ikke få menstruasjon den måneden.

Når man går på slik prevensjon har man ikke en vanlig mens, men det kommer en annen type blødning på grunn av at man ikke tar hormoner i noen dager. Det varierer fra person til person hvor mange ganger man kan hoppe over, men til slutt vil det komme noen småblødninger, og da er det lurt å ta en pause i 4-7 dager mens du har en blødning.

Husk at du ikke må ta en lengre pause enn syv dager, og at du må ha tatt piller sammenhengende i minst 21 dager mellom to pauser. Da er du beskyttet mot uønsket graviditet.

Det er samme prinsipp med p-ring. Ha ringen inne i 3 uker, og så sett inn en ny uten å ta pause. P-plaster settes også bare på uten å ta pause imellom. Ta gjerne en prat med lege, helsesykepleier eller sexolog om hva som er riktig type prevensjon for deg, eller før du utsetter menstruasjonen.

Hvis en bruker p-sprøyte, gestagen p-piller, hormonspiral, eller p-stav så er det vanlig å ikke få menstruasjon i det hele tatt. Dette er risikofritt, og mensen vil komme tilbake igjen når man slutter med prevensjonen.

Grunnen til at man startet med sukkerpiller i p-pillebrett var fordi mannlige forskere trodde at kvinner likte å få bekreftet at prevensjonen virket hver måned. Derfor sørget de for at det ville bli en blødning hver måned. I tillegg ble dette brukt som et argument for at det var et «naturlig» prevensjonsmiddel som også kunne tas av katolske kvinner. Dette fordi de ikke forstyrret kroppens naturlige rytme, selv om de visste at dette i beste fall var en sannhet med modifikasjoner. Dette er forståelig i en tid hvor det var mye motstand mot prevensjonsbruk, selv om det ikke gjør det greit å lyve. Senere ble sukkerpillene beholdt fordi det var enkelt å følge med på om man hadde husket å ta dagens pille eller ikke når man skulle ta en hver dag og ukedagene var markert på brettet.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This