5
(2)

Vår seksualitet følger oss fra vugge til grav, den er faktisk en del av livet fra før vi blir født til vi puster ut for siste gang – dagens tips er en påminnelse om at vi blir aldri for gamle for sex.

Det sies ofte at det er to type mennesker som aldri har sex, «ens egne barn» og «ens egne foreldre» – og til det kan vi også legge til «ens egne besteforeldre». Sannheten er at bestemor og bestefar har sex som aldri før, enten alene eller med hverandre. Norske eldre er faktisk på onani-toppen i Europa, og det er jo helt sikkert ikke fordi de misliker det de holder på med.

Først er det viktig å understreke at «sex» ikke er det samme som penetrerende samleie. Sex, seksualitet og seksuell helse handler om veldig mye mer; trygghet, nærhet, hudkontakt, nytelse og lyst – og seksualiteten endrer seg også gjennom hele livet. 

Når vi er veldig unge, går vi på oppdagelsesferd i vår egen seksualitet. Alt er spennende og kanskje litt skremmende, det er mye å finne ut, oppdage og erkjenne. Desto eldre vi blir, desto tryggere blir vi på vår seksualitet, det er i alle fall det som er ønskelig.

Mange ser på alderdommen som livets høst, da går liksom alt mot slutten. Men vi kan også se på livets høst som den tiden da vi skal høste det vi sådde i livets vår og sommer – det er nå vi virkelig skal få igjen arbeid og innsats.

Også i eldre alder er prinsippet om «use it or loose it» (fritt oversatt: Hold det vedlike eller mist det) viktig når det gjelder seksualiteten.

Vil du lese mer om eldre og seksuell helse kan du sjekke denne nettsiden  eller dette e-læreverktøyet om eldre og seksuell helse som er for alle som er over 60 eller planlegger å bli det.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This