4.8
(5)

Mennesker med intellektuelle funksjonsnedsettelser blir ofte sett på som ikke-seksuelle av sine omgivelser, men deres seksuelle uttrykk er like viktig, positivt og mangfoldig som andres. 

Dagens tips er mest rettet mot de som jobber med eller er pårørende til mennesker med downs syndrom.

Husk at alle har rett til å lære om og utforske sin egen seksualitet. Noen ganger blir dessverre elever med downs syndrom utestengt fra seksualundervisning. Hvis du trenger hjelp til å finne ut av hva noen kan eller å kunne informere om kropp og seksualitet, så anbefaler vi å kontakte en sexolog med kunnskap om psykisk utviklingshemming som kan hjelpe til.

Downs syndrom påvirker folk i ulik grad. Noen er ganske selvstendige, mens andre trenger mer assistanse i hverdagen. For de som får en del hjelp så kan det være utfordrende å få privatliv til å utforske egen kropp ved for eksempel å onanere. Det er viktig at man finner noen tidspunkter som passer for å ha alenetid. Her vil brukermedvirkning være viktig. Det hjelper ikke at personalet syns det passer på kveldsvakta hvis brukeren vanligvis onanerer på morgenen.

Det er viktig å huske på at mange mennesker med downs syndrom er i forhold. Det kan være platoniske men romantiske kjæresteforhold, andre har flere sexpartnere, og alt imellom. Når mennesker med downs syndrom har sex inneholder den gjerne mye kos, kjæling, humor og sanselighet. Noen ønsker seg barn, og da er det viktig med god rådgivning. Menn med downs er som regel sterile.

Mennesker med downs syndrom har det samme mangfoldet i seksualitet og kjønn som andre. Det å være en dobbeltminoritet som skeiv med downs kan være utfordrende. Et tips for å få mer kunnskap om egen seksualitet og å møte likesinnede er å finne ut om Pust ut har et tilbud der dere bor. Pust ut er et treffpunkt for skeive mennesker med utviklingshemming.

Foto: Happydowns 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4.8 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This