0
(0)

I dokumentarfilmen «Hei verden» på TV 2 forteller Runa (12), Viktor (12), Dina (13) og Joachim (14) om det å være ung og skeiv. Vi følger deres opp- og nedturer i tiden etter at de velger å stå frem som skeiv, og er tett på deres personlige reise gjennom tre år.

Ved å vise dokumentarfilmen «Hei verden» ønsker TV 2 å bidra til å skape åpenhet og forståelse rundt de utfordringene mange barn og unge kjenner på ved å skille seg ut i oppvekst og i dagens samfunn. Det handler om retten til å være seg selv uavhengig av bakgrunn, kjønn og seksuell orientering. «Hei verden» er en tøff og varm film om å stå opp for seg selv og være stolt av den du er, skriver TV-kanalen i en pressemelding.

Å stå frem krever mot

– Vi ønsker at filmen skal nå barn og unge i samme situasjon, men også skolen, foreldre og andre målgrupper. Filmen hyller mangfoldet, og viser forbilder som kan sette ord på egne erfaringer og opplevelser rundt det å føle seg annerledes. De fire karakterene vi følger i filmen er bare 12 og 13 år da de ønsker å stå frem som skeive på barne- og ungdomsskolen. Det krever mot, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 og henviser til det Dina (13 år) sier i filmen:

«- Det å finne seg selv er vanskelig. Å finne seg selv i en så ung alder er i alle fall vanskelig»

«Hei verden» skal vises denne måneden på filmfestivalen «Oslo Pix» for 2200 niendeklassinger, og skal deretter vises under «Regnbuedagene» i Bergen og på TIFF Junior i Tromsø i september. Filmen er også en del av den kulturelle skolesekken og skal ut på turné på skoler rundt om over hele landet.

«Hei verden» er produsert av Kari Anne Moe og Gudmundur Gunnarsson i produksjonsselskapet Fuglene AS. Regi er ved Kenneth Elvebakk. Filmen er laget i co-produksjon med svenske Bautafilm AB. Produsert for TV 2 og SVT, med finansiering fra Norsk Filminstitutt, Svensk Filminstitutt, Viken Filmsenter, Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Stiftelsen Dam i samarbeide med foreningen FRI, LO Norge og Stiftelsen Fritt Ord.

Barn og unge er redde for å stå frem

Regissør Kenneth Elvebakk har tidligere vunnet flere internasjonale priser for sine dokumentarfilmer, blant annet «Ballettguttene», «Den hemmelige klubben» og TV-serien «Håndballaget Rabalder» som vant Gullruten.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen, var ikke en gang Elton John åpen «gay». Det var ingen synlige skeive forbilder for en gutt på 12 år på lille Hemnesberget. I dag ser du mange skeive kjendiser, både filmstjerner, artister, egentlig alle typer folk. Så hvorfor er skeive barn og tenåringer fortsatt redde for å fortelle andre hvem de er? spør regissør Kenneth Elvebakk.

Filmen setter fokus på hva disse ungdommene opplever de første årene, etter at de har kommet ut av skapet som skeiv.

– I løpet av tre fire år blir det mange små og store «hendelser» og noen av dem ser vi i filmen «Hei verden». Kan de beholde plassen sin i gjengen, etter at de har fortalt noen at de er homofil eller lesbisk? Kan de unngå å bli mobbet, unngå å få hat rettet mot seg? Finnes det noen de kan bli kjæreste med, noen de kan elske og som elsker dem like mye tilbake? I starten er det ingen andre skeive elever på skolen som de kan kysse og savnet etter en som virkelig forstår dem er stort, sier Elvebakk.

Karakterene i filmen:

Dina (13) er lei av uoppnåelige skjønnhetsidealer. Jentene i klassen hennes er små og tynne, ikke som henne – «den store lesba». Hun synes man skal kle seg slik en vil, maskulint eller feminint, uansett om man er skeiv eller ikke. Dina bestemmer seg for å heller fokusere på de gode venninnene hun har. Venninnene som er glad i Dina akkurat sånn hun er. Slik blir Dinas historie en fortelling om hvor mye sterke, gode jentefellesskap kan ha å si.

– Å finne seg selv er vanskelig. Å finne seg selv i en så ung alder er i alle fall vanskelig, sier Dina.

Da Runa (12) bestemmer seg for å fortelle klassen sin at hun er skeiv blir hun bedt om å vente til skolen har fått forberede seg på nyhetene, men Runa har ikke lyst til å vente ett eneste sekund med å fortelle verden hvem hun er. Hun vil heller være åpen, for da kan hun slappe av og bare være seg selv. Hun føler at de andre jentene baksnakker henne, men så blir hun forelsket.

– Jeg skal ikke tilbake. Jeg skal være åpen for da kan jeg slappe av. Det var kjempedeilig å bare komme ut og si «Hei verden! Jeg er Runa og jeg er lesbisk!», sier Runa.

Viktor (12) strever med å bli mer maskulin, slik storebroren hans er. Og finnes det i det hele tatt en gutt det går an å bli kjæreste med i Holmestrand hvor han bor? Viktor elsker å spille håndball, men en dag blir han beskyldt for å se på kjønnet til en av lagkameratene sine i dusjen. Noe Viktor nekter bestemt han ikke har gjort. Kommer han noen gang til å spille håndball på et lag igjen?

– Noen i klassen min mener jeg ikke er homofil før jeg har prøvd en med samme kjønn. Men det kan man jo. Man vet jo hvem man blir forelska i når man først blir det, sier Viktor.

På tross av tusenvis av følgere på Instagram føler Joachim (14) seg ensom. Han opplever at vennene han hadde før han kom ut av skapet trekker seg unna. Men Joachim er uansett stolt av å være åpent skeiv. Hans største inspirasjon i livet er «RuPauls’s Drag Race» og «Lady Gaga». Så kommer «RuPaul’s Drag Race» til Oslo – og Joachim er i salen.

– Alle barn skal få være seg selv! Jeg har ikke noe problem med å være skeiv. Men det kan hende jeg flykter litt når jeg holder på med sminkevideoer på Facebook og Instagram for der er det kanskje noen som kommenterer og jeg føler de bryr seg. Hvis jeg får hat på bloggen min, sier jeg fra at jeg ikke bryr meg, sier Joachim.

Dokumentarfilmen «Hei verden» sendes i to deler på TV 2. Del en sendes på TV 2 den 9. juni kl. 21.40. Del to sendes 10. juni kl. 21.40. På TV 2 Sumo sendes del en og to av filmen 9 juni.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This