Type 1 diabetes er en autoimmun sykdom som forårsakes av at kroppens eget immunsystem angriper de insulinproduserende cellene i kroppen. Kroppen trenger insulin for å kunne omdanne sukker til energi. Mennesker som har type 1 diabetes får tilført insulin via sprøyter eller en insulinpumpe. Diabetes kan påvirke sexlivet på ulike måter. Her får du noen tips om de vanligste seksuelle utfordringene.
Noen av de som har diabetes føler skam over sykdommen. Det er det ingen grunn til, men det er ikke så rart at man kan føle seg nervøs for å fortelle om en kronisk sykdom til en ny partner.
Det kan være lurt å fortelle om det så tidlig som mulig, både slik at de vet om det hvis noe skulle skje og du trenger hjelp, og fordi åpenhet er bra generelt sett. Det å ha dårlig selvtillit på grunn av diabetes kan påvirke lystfølelsen.
De aller fleste reagerer ikke negativt på at noen har diabetes i dag, og det vil sannsynligvis ikke skade mulighetene dine på sjekkemarkedet nevneverdig. Hvis noen skulle reagere negativt, så er det deres fordommer som påvirker dem og man bør prøve å ikke ta det personlig.
Hvis du har insulinpumpe og synes den er i veien når du har sex, så kan du ta den av i opptil en time uten fare. Snakk gjerne med legen din om hvor lenge du kan ta den av, og mål blodsukker ofte de første gangene for å sjekke om det går bra.
Vil du ha pumpen på, så bruker noen et belte rundt livet for å holde den på plass, noen har bh på og putter pumpen i den, og noen legger den bare ved siden av seg og tar hensyn slik at ikke noe havner i klem.
Fysisk aktivitet påvirker som kjent blodsukkeret. Hvis du skal være mye aktiv så kan det lønne seg å spise litt, eller å ta en litt mindre dose med insulin hvis du vet på forhånd at du skal ha sex.
Hvis du får føling (lavt blodsukker) så må du stoppe og få opp blodsukkeret før du fortsetter. Det kan føles litt rart eller pinlig å måtte stoppe midt i akten for å spise, men heller det enn å bli bevisstløs eller lignende.
Aktivitet kan gjøre et allerede høyt blodsukker enda høyere, i tillegg til at en gjerne føler seg uvel og uttørket når en har det. Da er det lurt å ta insulin og vente på effekten før man setter i gang. En god partner viser forståelse for dette og tar hensyn.
Noen får senkomplikasjoner av diabetes. Dette kan være hjerte- og karsykdommer, nerveskader eller lignende. Nerveskader kan påvirke følsomheten i kjønnsorganene og gjøre det vanskeligere å få orgasme eller å bli kåt. De av oss som har penis kan få ereksjonsproblemer. Dette er mer vanlig for de av oss som har type 2 enn type 1.
Hvis du opplever det så bør du oppsøke lege eller sexolog. Det finnes løsninger, og det er hjelp å få. Det er viktig å ha realistiske forventninger til seg selv. Noen ganger skyldes ereksjonsproblemer at man ikke får reisning stress eller prestasjonsangst.
De av oss som har vulva kan oppleve at vi ikke blir våte nok, eller at sex gjør vondt. Graviditet bør planlegges på forhånd i samråd med for eksempel diabetessykepleier hvis det er mulig.
Kvinner som har diabetes er mer utsatt for å få urinveisinfeksjoner og underlivssopp, noe som kan gi plagsomme symptomer og mindre lyst på sex. Dette er problemstillinger som man kan diskutere med lege eller sexolog, og man kan bruke glidemiddel mot tørrhet i skjeden.
Undersøkelser viser at mange som har diabetes, særlig kvinner, ikke har snakket med helsepersonell om hvordan diabetes kan påvirke sexlivet.
Det å ha en kronisk sykdom kan være både tid- og energikrevende. Dette kan påvirke sexlyst, men det hjelper å snakke om det. Hvis man har tålmodighet og humor, så finner man ut av det meste, og det å være åpen om et sårbart tema kan hjelpe på intimiteten fordi det viser tillit og at en føler seg trygg.