5
(6)

Vi lever i en utseendefokusert kultur, så det er ikke rart at vi snakker mye om kropp og utseende. Dagens tips handler om å snakke om kroppsbilde på en måte som ikke skader oss selv eller andre.

Hvis du har en dårlig dag og føler behov for å snakke om det, så anbefaler vi å spørre «Kan jeg dele dårlig kroppsbilde?» og få et ja før man begynner. Hvis man bare begynner å snakke ned eget utseende, eller klage på at man føler seg dårlig, så vet man ikke hvordan de andre som er til stede har det med sin egen kropp. Da kan det bli stressende for andre hvis de også føler seg nedfor. Ved å spørre så kan man forsikre seg om at den du snakker med har overskudd til å ta imot. Er svaret nei, så kan du finne noen andre å snakke med, eller spørre igjen ved en annen anledning.

Noen ganger så sier vi negative ting om oss selv fordi vi ønsker at andre skal protestere eller si noe positivt. Spør heller rett ut om positive tilbakemeldinger. Du kan for eksempel si at «I dag føler jeg meg litt usikker på utseendet mitt. Vil du si noe positivt om meg?» eller «Jeg trenger en liten boost i dag». Våre venner har ofte noe pent å si som får oss til å føle oss bedre. Husk å ikke protestere på komplimenter. Si gjerne takk i stedet for.

Når vi hører at andre si noe negativt om seg selv, så er det fort gjort å begynne å sammenligne oss med dem. Vær obs på at det ikke nødvendigvis hjelper å si «Dette gjelder bare meg, du er fin som du er».

Særlig hvis man for eksempel sier at «Jeg føler meg feit» når man selv er tynnere enn den man snakker med, så kan det føles vanskelig for de som lytter. Selv om de vet at det ikke egentlig handler om dem. Kanskje får man bekreftelse, men setter samtidig i gang negative tanker hos noen andre.

Du kan også prøve å tenke på tre ting du har fått skryt for, tre ganger du følte deg fin, eller forestille deg hva du selv ville sagt hvis noen som så ut som deg spurte om bekreftelse på utseendet sitt. Det kan hjelpe. Det er også lurt å gå til en profesjonell og jobbe med selvbildet hvis du ofte opplever det som dårlig.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 6

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This